ЂУРЂЕВ: СУДБИНА СРПСКОГ НАРОДА УГРОЖЕНА, НЕОПХОДНО ДРЖАВНО И НАРОДНО ЈЕДИНСТВО

0
278

БЕОГРАД, 02. октобар 2023 – ”Србија се суочава са снажним спољашњим притисцима чији је циљ да дестабилизују нашу земљу и да нас обесхрабре да се боримо за наше Косово и Метохију. Само сложни и јединствени можемо да одбранимо кључне државне и националне интересе Србије и српског народа”, истакао је Александар Ђурђев, председник Српске лиге.

Ђурђев је, обраћајући се на Скупштини Српске лиге у Београду, навео да Србија никада не сме да призна независност Косова. ”Србија није сама. Имамо пријатеље у свету који поштују међународно право и Резолуцију Савета безбедности УН 1244 по којој је Косово саставни део Србије. Желимо да сарађујемо и са истоком и са западом, али водећи рачуна искључиво о интересима Србије”, навео је Ђурђев.

Он је истакао да поштује немачку и француску нацију, са којима дели бројне заједничке вредности, те да је сигуран да би се и Немачка и Француска понашале исто као Србија када би неко покушао да им отме део територије.

”Српска лига, као део корпуса европских конзервативних странака, има саговорнике у Европи који разумеју позиције Србије. Резултати избора у Словачкој показују да се у Европи мењају политичке прилике и зато је важно да Србија остане доследна и принципијелна и да не подлеже притисцима дела међународне заједнице који жели да распарча и ослаби нашу земљу”, навео је Ђурђев.

Он је поздравио одлуку председника Републике Србије Александра Вучића да у најранијем законском року буду одржани ванредни парламентарни и локални избори. ”У условима снажних притисака са којима се суочава наша држава, најпоштеније је да се народу повери мандат да одлучи ко треба да води Србију у будућности”, навео је је Ђурђев и додао да се на следећим изборима одлучује о ”судбини српског народа” и верује да ће заједно са ПУПС солидарност и правда и ћ другим партнерима постићи добар резултат. Такође, Ђурђев се захвалио господину Стефану Кркобабићу, потпредседнику ПУПС солидарност и правда као стратешком политичком партнеру Српске лиге.

”Судбина српског народа је угрожена. Желе да отму место постанка наше државе, наше хероје проглашавају за терористе, покушавају да криминализују нашу цркву. Хоће да уруше све вредности на којима се темеље вековна државност Србије и идентитет српског народа. Оснивање Народног покрета за државу је начин да се одупремо тим нападима. То је начин да се обезбеди неопходно државно и народно јединство за опстанак Србије у будућности”, истакао је Ђурђев.

Он је указао да је Србија данас најмоћнија војна сила у овом делу Европе, али да своју војну моћ ”користи рационално и одговорно”.

”Србија је у својој историји увек била посвећена миру и дијалогу. Треба да чувамо нашу војну неутралност и да наставимо да јачамо нашу одбрамбену моћ као средство одвраћања наших непријатеља од идеје да војно угрозе Србију. Надам се да нико неће довести Србију у ситуацију да користи своју војску како би заштитила своју територију, живот грађана и уставни поредак”, рекао је Ђурђев.

Он је истакао да је наставак економског и привредног раста од највећег значаја за будућност Србије. ”Морамо да наставимо да економски јачамо, да привлачимо нове инвестиције, и да повећавамо запосленост и животни стандард наших грађана. Само кроз економско јачање, можемо да обезбедимо већи утицај и заштиту свих Срба у региону”, рекао је Ђурђев.

На скупштини Српске лиге у Београду представљен је новоформирани Политички савет ове партије на чијем челу је угледни академик, професор и дипломата др Дарко Танасковић, а чији чланови су истакнути стручњаци из различитих области попут Стевице Карапанџина, проф. Зорице Суботић, проф. др Алексиса Троудеа, Анри Гросурва, проф. др Богдана Вукосављевића и Гојка Раичевића.

Свечаном делу Скупштине Српске лиге присуствовали су многи политички представници Србије као и бројни домаћи интелектуалци и представници медија.