HAMAS GRANATIRAO HEMIJSKO POSTROJENjE U IZRAELU! Preti pakao! NETANjAHU NAREDIO: Udar sa 1.000 bombi na Gazu! U SUKOB SE UKLjUČIO I LIBAN

0
256

Stravično krvoproliće na Bliskom istoku nastavljeno je i u noći između četvrtka i petka kada je izraelski premijer Benjamin Netanjahu naredio da njegova zemlja sa čak 1.000 projektila zaspe pojas Gaze i položaje palestinske organizacije Hamas, koju zvanični Tel Aviv smatra terorističkom formacijom, a na šta su čelnici te grupe odgovorili udarom na hemijsko postrojenje u Izraelu.

– Izveli smo napad dronom na izraelsko hemijsko postrojenje u blizini Pojasa Gaze. Udar je izvršen dronom kamikazom – navela je palestinska brigada el Kasam.

 

Prethodno je Izrael izveo najsnažniji udar na Gazu od početka esakalacije konflikta između dva višedecenijska neprijatelja, pri čemu broj žrtava još nije saopšten, ali se očekuje da će ih biti mnogo.

Do žestokog udara je došlo nakon što je Netanjahu juče odbio Hamasov poziv na primirje i nastavio je sporadično bombardovanje palestinskih ciljeva iako su muslimanski vernici na tom prostoru obeležavali jedan od njihovih najvećih praznika, Ramazanski bajram.

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU, Žozep Borelj, upozorio je kako Evropska unija nije sposobna da posreduje u izralelsko-palestinskom sukobu.

– Pozvali smo na prekid sukoba, ali ko može izvršiti pritisak na Izrael? Samo Sjedinjene Države. Već duže vreme Evropa nije sposobna za to – priznao je on i ponovio da Amerika jedina može stati na kraj sukobu na Bliskom istoku, „naravno, ukoliko to želi“.

– „Odbrambene snage Izraela će i dalje napadati terorističke ciljeve širom Gaze i nastaviće da deluju onoliko snažno koliko je potrebno“ – saopštila je izraelska vojska koja je tokom noći i jutra izvela masovno bombardovanje severnog Pojasa Gaze uz pomoć aviona, helikoptera i drugih letilica, kao i tenkova i raznih artiljerijskih baterija.

Srpski Telegraf