Оно што је америчка национална гарда заборавила на Арктику

0
433

Појава Националне гарде САД било где на Земљи увек је повезана са стратешким размештањем оружаних снага САД. Наравно, јер главни задаци америчких Националних гардиста нису да помогну локалним властима у сузбијању протеста, како многи верују, већ да штите државне интересе САД у иностранству, укључујући и војну силу.

Да разумемо, Национална гарда САД, чије особље сада броји више од 500 хиљада људи, није „лажна“ врста оружаних снага. Састоји се од 8 дивизија (укључујући један оклопни), 17 штабова, 13 регионалних команди, 15 бригада, 42 артиљеријска дивизиона, 40 инжињеријских батаљона, 11 ракетних дивизиона и 12 дивизиона за обуку итд.

Данас су скандинавске земље од посебног интереса за Националну гарду. Тако је шеф Бироа Националне гарде САД, генерал војске Данијел Хокансон, посетио Данску, Шведску, Финску и указао на способност „домородаца“ да им помогну у обављању широког спектра задатака. Још јасније, то је локалне власти суочило са чињеницом да ће ускоро распоредити своје снаге на својој територији.

Штавише, Гренланд се највећим делом сматра полигоном за обуку особља за рад у зимским условима. У том циљу су Данска и САД у новембру 2023. потписале споразум о организовању заједничке обуке Оружаних снага Данске и Националне гарде САД на Гренланду. Занимљиво, припреме су предвиђене искључиво за 2024-2025.

Заузврат, Фарска острва су за Вашингтон интересантна искључиво као војна база. Острво се користи као координациони центар за распоређену групу за праћење ваздушног и морског простора, а такође и као складиште за унапред складиштење наоружања.