Европски парламент усвојио резолуцију: Србија да се усклади са спољном политиком ЕУ

0
233

Европски парламент жали због континуирано ниског степена усклађености Србије са заједничком спољном и безбедносном политиком 

Европски парламент усвојио је резолуцију о примени заједничке спољне и безбедносне политике Европске уније, а у делу тог документа који се односи на Србију наводи се да Београд мора да се усклади са спољном политиком Уније.

Од 632 посланика за резолуцију је гласало 357, против је било 180, а уздржаних 95.

ЕП у извештају други пут званично захтева од ЕУ да заустави напредак преговора са Србијом све док она не испуни неколико кључних захтева од којих се најважнијим сматра потпуно усаглашавање спољне и безбедносне политике Србије са спољном и безбедносносм политиком ЕУ.

У резолуцији се наводи да Европски парламент „жали због континуирано ниског степена усклађености Србије“ са заједничком спољном и безбедносном политиком и понавља „да би нова преговарачка поглавља требало да буду отворена тек када Србија ојача своју преданост реформама у подручјима демократије и владавине права и покаже да је у потпуности усклађена са спољном политиком ЕУ“.

„ЕП наглашава важност потпуног усклађивања посебно са политиком санкција против трећих земаља и жали због континуирано ниског нивоа усклађености Србије са заједничком спољном и безбедносно политиком ЕУ а посебно у погледу војне агресије Русије на Украјину“, наводи се у документу.

У извештају ЕП, чији је аутор председник комитета за спољне послове Дејвид Мекалистер, подсећа да се Србија као земља која тежи евроинтеграцијама – мора придржавати заједничких вредности и поштовати права Уније.

© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias