Mandić odgovorio premijeru: Krivokapić ruši vladu – sad konačno znamo s kim imamo posla

0
169

Niko bolje ne ruši vladu Zdravka Krivokapiću od njega samog, jer njegovi postupci najviše govore o dometima njegove političke i državotvorne misli i situaciji u samoj vladi, komentar je Andrije Mandića, lidera Demokratskog fronta, na optužbe crnogorskog premijera da DF stoji iza kreiranja političke zavere protiv njega.

Krivokapić je ove optužbe izneo u otvoreno pismu koje je usledilo posle njegovog iznenadnog odbijanja da potiše Temeljni ugovor sa SPC u Beogradu. Krivokapić je u pismu napisao, između ostalog, da „kao premijer iz naroda radi i radiće po savesti i srcu i neće pristati da bude pion u političkoj igri“.
Krivokapića može da obori samo Krivokapić

Mandić ne razume kako Krivokapiću može bilo ko da bude kriv što ugovor nije potpisan, posebno što su razlozi za to, kako kaže, samo jeftin izgovor.

„Niti sam ja, niti DF, niti bilo koji poslanik usaglašavali tekst sporazuma SPC i Vlade Crne Gore nego je to radio Krivokapić sa svojim ministrima. Pošto je tekst konačno usaglašen 1. aprila ove godine, dva meseca nakon toga na Saboru SPC-a Krivokapić ne želi da potiše ono što je dogovorio i da stavi potpis kao predstavnik jedne strane koja učestvuje u tom ugovoru. To je nešto što bi on trebalo da objasni. Ja mislim da se tu krije čitava priča i da tu treba da dobijemo odgovore da li je on sam doneo tu odluku ili je na njega vršen pritisak od strane Alekse Bečića i Dritana Abazovića,“ kaže Mandić za Sputnjik.

On odbacuje i optužbe da je vršio pritisak da se izbor mitropolita odgodi do rekonstrukcije vlade.

„To su obične laži. Krivokapić je mnogo toga lagao, a jedna od mnogih je i ta,“ navodi Mandić.
Neke rečenice trebalo je da čujemo ranije

Međutim, naš sagovornik naglašava da iako je Krivokapić bio pod pritiskom, imao je najmanje dvotrećinsku podršku da pitanje Temeljnog ugovora stavi na vladu o čemu bi se članovi vlade zatim izjasnili.

„I da posle toga potpiše sporazum i ispuni obećanje dato građanima Crne Gore i SPC-u koja je dominantno uticala da on bude i prvi na našoj listi, kao i mandatar, zatim i premijer vlade,“ napominje Mandić.

Krivokapić je rekao i da će u ime Vlade i države Crne Gore zaključiti Ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, „u mojoj zemlji“ (Crna Gora) implicirajući da će ugovor biti potpisan sa Mitropolijom crnogorsko –primorskom koju bi, kako očekuje, i kako je i sam zahtevao od srpskog patrijarha, vodio mitropolit Joanikije, kao i da će sve to desiti na dan smrti mitropolita Amfilohija (30. oktobar). Ovo je mnogima je zaparalo uši, a Mandić se pita čemu ta rečenica.

„Žao mi je što tu rečenicu nismo čuli pre nego što smo formirali poslaničku listu. Jer kad čujem neke rečenice koje zvuče kao jasni nacionalni i državni stavovi od strane Krivokapića često pomislim zašto nam to nije rekao na dan formiranja liste da znamo sa kim imamo posla.“

S kim Krivokapić ima nameru da potpiše ugovor

Mandić kaže da ne bi isključio ni da Krivokapić ima nameru da Temeljni ugovor potiše sa eparhijom SPC u Crnoj Gori a ne sa SPC.

„Ali je vladika Joanikije vrlo jasno rekao da temeljni sporazum treba da potpiše patrijarh SPC. Vladika Joanikije ima nepodeljeno poštovanje svih građana Crne Gore a kome upravo sada Krivokapić sa ovim javnim porukama da je on kandidat Crne Gore za vladiku Eparhije nanosi ogromnu štetu jer ovo nije politička kampanja. Sabor SPC nije glavni odbor neke političke stranke. Krivokapić je i sa tim javnim pominjanjem Joanikija kao naslednika Amfilohija njemu naneo veliku štetu,“ mišljenja je lider DF-a.

Mandić se pita zašto Krivokapić javno poziva na njegovo imenovanje kada zna da je on među prvima rekao da ne može da se mitropolit bira nasumice odmah nakon smrti Amfilohija i da se to tako ne radi. Krivokapić je, kako kaže naš sagovornik, znao kao što i sada zna da se time što ga je javno podržao „igra“ sa svetim stvarima radi političke kampanje – protiv DF i njega.

„Šta je prirodnije nego da premijer pozove predsednike parlamentarnih stranaka koje mu daju podršku a ne učestvuju u vladi da sa njima traži zajednički jezik. Zar nije malo čudno da se u šest poslednjih meseci više puta sreo sa Milom Đukanovićem nego sa Andrijom Mandićem koji je 2016 godine predvodio najjači politički savez a i sada je na čelu najveće parlamentarne stranke,“ pita Mandić.
Uskoro ćemo svesti bilans Vlade Crne Gore

Kako premijer Crne Gore vodi svoju vladu dovoljno je videti na primeru smene ministra pravde koga je on birao i koji je radio na tekstu sporazuma i na usaglašavanju Temeljnog ugovora koji je trebalo da se potiše pa se, kako Mandić kaže, vidi Krivokapićev talenat za rušenje koji je mnogo veći od onoga za građenje nečega, a što je potrebno za odgovornog premijera.

Na pitanje kakva je sudbina Krivokapićeve vlade posle svega naš sagovornik kaže:

„U narednim danima imaćemo vrlo konkretan plan koji će ići u pravcu ispunjavanja u potpunosti svih predizbornih obećanja koje smo dali. Za njih je odgovorna pre svega Vlada Crne Gore a ona nije uradila gotovo ništa da ih ispuni, izuzev obećanja o Zakonu o slobodi o veroispovesti. Tako da ćemo svesti bilans, proceniti šta je vlada do sada uradila i imati konkretnu akciju kako da se uradio no što je obećano građanima Crne Gore,“ zaključuje Mandić.

Sputnik