Dogovoriti posetu Putina Srbiji: Vučić i Gruško razmenili važne poruke

0
41

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa zamenikom ministra inostranih poslova Rusije Aleksandrom Gruškom, sa kojim se saglasio da je svaka poseta ruskih zvaničnika potvrda visokog stepena međusobnog razumevanja i svedočanstvo dobre srpsko-ruske saradnje.

Vučić je izrazio nadu da bismo mogli da dogovorimo posete visokih ruskih zvaničnika, uključujući i posetu predsednika Putina, saopštila je pres služba predsednika.

Gruško je, kao najbliži saradnik ministra Sergeja Lavrova, izneo uveravanja o daljem unapređenju inače bliske saradnje dveju zemalja.

Osim o bilateralnim odnosima i budućim zajedničkim projektima, Vučić i Gruško razgovarali su i o situaciji u regionu i, s tim u vezi, o toku dijaloga Beograda i Prištine.
Predsednik Vučić je istakao da je srpska delegacija imala težak dan u Briselu, ali je čvrsto zastupala državne i nacionalne interese boreći se za politički kompromis. On je i ovom prilikom zahvalio na aktivnoj podršci Rusije u odbrani celovitosti i nezavisnosti Srbije u međunarodnim forumima.

Predsednik Vučić je takođe zahvalio na pomoći Rusije tokom pandemije KOVID-19 i za isporuke vakcine Sputnjik V, a posebno za zajedničku proizvodnju tih vakcina u Institutu Torlak, čiji je probni rad zvanično pokrenuo sa predsednikom Putinom.

Vučić se odmah po završetku sastanka oglasio na svom profilu na Instagramu, rekavši da je od Gruška dobio uveravanja o daljem unapređenju saradnje Srbije i Rusije.

„Odličan sastanak sa Aleksandrom Gruškom, najbližim saradnikom Sergeja Lavrova. Preneo sam važne poruke Srbije za predsednika Putina i ministra Lavrova i dobio uveravanja o daljem unapređenju, inače veoma bliske saradnje između Srbije i Rusije“, napisao je Vučić na Instagram profilu „budućnostsrbijeav“.

On je poručio da se u teškim trenucima „uvek najjasnije vidi ko vam je prijatelj“.

Uz post je objavljena i fotografija sa sastanka.
Zamenik Sergeja Lavrova će se sastati i sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem, a primiće ga i srpski patrijarh Porfirije.

Podsetimo, Gruško je poslednji put u Beogradu boravio u novembru 2019. godine kada je na sastanku sa tadašnjim šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem rekao da mnoge snage žele da Balkan i Srbiju pretvore u arenu političke konfrontacije, kao i da žele da ih stave pred veštački izbor između Rusije i Zapada.

Tadašnja poseta Gruška Srbiji bila je uvertira za sastanak Vučića sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, u decembru iste godine.

Sputnik