Boljitak za građane: Penzije veće, neoporezivi deo povećan, fleksibilnije zapošljavanje

0
263
Photo by Kaboompics .com from Pexels

BEOGRAD: U Srbiji će od januara 2021. godine penzije biti povećane 5,9, odsto, plate u javnom sektoru pet odsto, dok će minimalna zarada biti veća za oko 2.000 dinara, odnosno 6,6 odsto.

Penzije su povećane 5,9 odsto na osnovu švajcarske formule, tako da će biti veće od 800 do 8.000 dinara, u zavisnosti od dasadašnjih iznosa, a prosečna penzija biće veća za oko 1.600 dinara i iznosiće 29.407 dinara mesečno.

Kada je reč o povećanju plata, medicinski radnici dobiće povišicu pet odsto, dok će ostali u javnom sektoru dobiti najpre od 1. januara povećanje plate 3,5 odsto, a u aprilu dodatnih 1,5 odsto.

Povišicu će od januara dobiti i pripadnici Vojske, s tim da će oni u aprilu dobiti i dodatno povećanje od 10 odsto, koje neće biti linearno.

Kako je ranije najavljeno, najveće povećanje imaće vojnici po ugovoru – razvodnici, desetari, mladi vodnici, pa podoficiri, a najmanje uvećanje imaće oficiri.

Od januara mesečna minimalna zarada za oko 350.000 radnika iznosiće 32.126 dinara.

Minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za period januar – decembar 2021. godine iznosiće 183,93 dinara (neto), po radnom času.
Neoporezivi iznos zarade sa 16.300 povećan na 18.300 dinara

BEOGRAD: Od danas, 1. januara 2021. godine, neoporezivi iznos zarade biće povećan sa 16.300 dinara na 18.300 dinara mesečno.

Time se obezbeduje smanjenje fiskalnog opterećenja prihoda koje fizička lica ostvare po osnovu rada.

U cilju podsticanja zapošljavanja, izmenama Zakona o porezu na dohodak građana takođe je predviđeno produženje važenja olakšica za zapošljavanje novih lica do kraja 2021. godine.

Te olakšice se odnose na pravo na povraćaj dela plaćenog poreza po osnovu zarade novozaposlenog lica od 65 do 75 odsto, u zavisnosti od broja novozaposlenih lica, sa 31. decembra 2020. godine na 31. decembar 2021. godine.

Izmenama tog zakona predviđeno je proširenje poreskog oslobođenja kod poreza na dobitke od igara na sreću, na dobitke ostvarene od svih posebnih igara na sreću, uključujući i posebne igre na sreću kada se priređuju preko sredstava elektronske komunikacije.
Od 1. januara fleksibilniji sistem zapošljavanja

BEOGRAD: Od 1. januara 2021. biće napuštena dosadašnja kontrola zapošljavanja u javnom sektoru za koje je bila neophodna saglasnost i dozvola Vlade Srbije i uveden fleksibilniji sistem, uz određena ograničenja.

Tako će ubuduće korisnici javnih sredstava sami donositi odluke o zapošljavanju, shodno potrebama i u zavisnosti od novca kojim raspolažu, uz određeno ograničenje.

To ograničenje se odnosi na zapošljavanje do 70 odsto od broja zaposlenih koji su napustili to preduzeće tokom prethodne godine.

Ukoliko je, na primer, 10 zaposlenih napustilo jednu ustanovu tokom prethodne godine, maksimalan broj ljudi koji može biti zaposlen je sedam.

O prijemu novozaposlenih na neodređeno i određeno vreme u svojstvu pripravnika iznad tog procenta odlučuje Vlada Srbije.

Fleksibilni sistem zapošljavanja u javnom sektoru utvrđen je izmenama Zakona o budžetskom sistemu, a važiće do 31. decembra 2023. godine.

Dnevnik