KUZOVIĆ: Država da stane na stranu građana, a ne zagađivača

0
93
Photo by Tom Fisk from Pexels

Prof. dr Duško Kuzović iz pokreta Oslobođenje pozvao je danas Vladu i Narodnu skupštinu da stanu u zaštitu građana Jadra i Rađevine, kojima će, kako je rekao „projekat iskopavanja litijuma koji vodi kompanija Rio Tinto potpuno uništiti ne samo životnu sredinu, već i gole živote“.

Kuzović je objasnio da će u okviru ovog projekta biti raseljeno 30 sela u lozničkom kraju, a da će Srbiji „onda kada litijum presuši za deceniju ili dve, ostati trajno zatrovane reke i zemljište, sa nekoliko milijardi tona otrovne jalovine, koja ostaje kao produkt ekstrakcije ove rude“.

Po njegovom mišljenju, da bi se rešila postojeća kriza u Jadru, gde su „meštani došli u oštar konflikt sa investitorima iz kompanije Rio Tinto, ali i sa vladom Srbije koja je gluva na njihove vapaje“ potrebno je odmah doneti sledeće korake:

„Mora se po hitnom postupku izmeniti Zakon o eksproprijaciji, naročito u članovima 20. do 36. Pre toga, Vlada mora doneti hitan moratorijum na sve aktivnosti oko iskopavanja litijuma“. On je dodao i da bi svaka iole ozbiljna država naložila kompaniji da sanira štetu, odnosno vrati već uništen teren u prvobitno stanje o svom trošku, ali i da bi „našla način da obešteti već oštećene građane i mesne zajednice“.

Najzad, Kuzović je pozvao da se utvrdi odgovornost svih lica u ministarstvima, lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima, koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem u ovoj krizi doveli građane lozničkog kraja na ivicu ekološke katastrofe. Ovim merama, dodaje, ne bi se samo rešila kriza u Podrinju, već i u mnogim drugim mestima kojima preti sličan scenario uništenja životne sredine, kao što su Majdanpek, Zrenjanin ili Palić.

Ukoliko se to ne učini, rekao je on, dobićemo još jedan dokaz da je „politički život zatrovan, otuđen od naroda i potreba naroda, a da su politički nameštenici zainteresovani samo za mutne dilove sa sumnjivim i štetnim investitorima, koji su sada došli da zajedno otmu i poslednje resurse ove zemlje – vodu, vazduh i zemljšte“ zaključuje se u pisanom saopštenju pokreta Oslobođenje.

Izvor: srbin.info