ODRŽAN POMEN RUSKOJ EMIGRACIJI U KIKINDI

0
546

Povodom stogodišnjice egzodusa Bele armije i pete godišnjice projekta „Ruski dani u Vojvodini“, srpska patriotska organizacija „Naša Srbija“ je uz podršku Eparhije Banatske Srpske pravoslavne crkve održala memorijalni događaj u Kikindi i Ruskom Selu.

U crkvi Uspenja Bogorodice u Ruskom Selu, u kojoj je u toku restauracija fresaka, podržana od strane Društva za razvoj ruskog istorijskog obrazovanja „Dvoglavi orao“ iz Moskve, liturgiju je služio Episkop Banatski Nikanor.

U svom obraćanju nakon liturgije, Vladika Nikanor je izrazio saučešće celom ruskom narodu u svetlu borbe protiv korona virusa: „Nažalost, na petu godišnjicu za nas veoma značajnih „Ruskih dana“, delegacija iz Rusije nije mogla da bude s nama zbog ove strašne pandemije. Zabrinuti smo za našu rusku braću i sestre, molimo se da se izbore s ovom nesrećom i nadamo se njihovom ponovnom dolasku kod nas.“

Nakon liturgije je usledilo polaganje cveća na grob ruskog umetnika Vladimira Zelinskog, koji je tridesetih godina prošlog veka oslikao crkvu Uspenja Bogorodice, kao i na Ruskom groblju u Kikindi, gde je Vladika Nikanor služio pomen za 264 pripadnika bele emigracije – generale Bele armije, činovnike, kozake, lekare, umetnike i članove njihovih porodica – sahranjene na ovom mestu.


Na groblju se prisutnima obratio Mlađan Đorđević, osnivač Naše Srbije:

„Pre pet godina, zajedno sa Leonidom Rešetnjikovim i organizacijom „Dvoglavi orao“ započeli smo realizaciju ovog projekta. Za to vreme oživeli smo sećanje na rusku emigraciju u Kikindi i podigli spomenik sa imenima svih sahranjenih na ovom groblju. Nastavićemo da odajemo počast ovom sećanju, jer je doprinos bele emigracije razvoju ne samo Kikinde, već i cele Srbije nemerljiv – u arhitekturi, medicini, umetnosti, obrazovanju… Ovaj istorijski period obavezuje sve buduće generacije Srba da nastave da se brinu o ovom i drugim spomenicima ruskog prisustva u Srbiji“, rekao je Đorđević.

Prema rečima organizatora, projekat „Ruski dani u Vojvodini“ će se u punom obimu nastaviti dogodine, nakon završetka pandemije korona virusa.