NATO žuri da Balkan pretvori u svoje dvorište?!

0
94

Američkoj administraciji i zvaničnicima NATO-a se žuri da što pre reše pitanje statusa Kosova, da legalizuju nezavisnost južne srpske pokrajine i stave je pod potpunu kontrolu ovog vojnog saveza, nakon čega će se u njihovom fokusu naći BiH, jer Vašington i Brisel neće dozvoliti da iza prvih “borbenih” linija koje su postavljene prema Rusiji ostane “crna rupa”, upozorava direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma Mitar Kovač.

– Bela kuća je zainteresovana da se celi Balkan integriše u ovu vojnu organizaciju. Oni prvo žele da prostor Kosova integrišu u NATO. U tom kontekstu treba posmatrati i najavljenu izgradnju pruge, ali i autoputa Drač – Priština – Niš. Njihova dalja strategija biće fokusirana na traženje rešenja za BiH, vezujući ih za odluku Predsedništva BiH iz 2009. godine. I u tom kontekstu verujem da će i pritisci iz Brisela svakim danom biti sve veći na Banjaluku – smatra Kovač, dodajući da u tom kontekstu treba posmatrati i jednu od posljednjih izjava američkog državnog sekretara Majka Pompea, kada je rekao da će “pogurati” BiH u NATO.

Kako kaže, ukoliko se kojim slučajem desi da BiH mimo volje srpskog naroda uđe u ovaj vojni savez, Srbija bi ostala na ledini, obogaljena bez Kosova i sa NATO granicom na reci Drini.

– Verujem da je najbolje rešenje, kako za BiH, tako i za Srbiju, da ostanu vojno neutralne, upravo zbog prelamanja interesa velikih sila na Balkanu, ali i kako bi se održali dosadašnji dobri odnosi sa Moskvom i Pekingom. Uostalom, i svi argumenti koje zapadni, ali i pojedini domaći političari i analitičari navode kao pozitivne strane ulaska u ovu vojnu organizaciju, na klimavim su nogama. Kao jedan od argumenata navode i to što smo, kao, okruženi ovom vojnom organizacijom. Da postoji nekakva “crna rupa”. Ako NATO nije agresivna organizacija, a za kakvu se predstavlja, u čemu je onda problem – naglašava Kovač.

S njim se slaže i dekan Fakulteta za bezbednost iz Banjaluke Slobodan Župljanin, navodeći da je vojna neutralnost najbolje rešenje za obe države.

– Pogotovo za BiH zbog njenog uređenja, ali i svih spornih pitanja koja postoje između Banjaluke i Sarajeva. Srpska je uvek bila za saradnju. Pa i sa NATO-om. Ali i drugim organizacijama i državama. I to je pokazala. Ali, vlasti Srpske su jasno i nedvosmisleno rekle i šta misle o tome da eventualno postanu članica ovog vojnog saveza. I to je stav koji deli većina partija sa srpskim predznakom, ali i građana Srpske. Ne znam zašto bi nam se nešto nametalo, nešto što bi moglo izazvati krizu u zemlji. Trebaju se donositi odluke koje će zadovoljiti interese sva tri naroda u BiH – poručio je Župljanin.

Glas Srpske