Раичевић о попису 2023: Треба да нађемо терапију кад имамо успостављену дијагнозу

0
276

„Наш приступ мора да буде окренут СВИМ оним циљним групама наших потенцијалних ”корисника”. Не искључујући, притом, ни оне који се сада са нама не слажу, али не показују знаке опсесивне мржње према Србима и српству са којом никакав разговор није могућ. Ако се нисмо сви сложили са реченим да нисмо ту да се понашамо као ”паметнији”, ”патриотскији” и ”Богу ближи” од других наших сународника те да нас има разних – често сасвим дезоријентисаних и збуњених ту тезу би потврдила интерна анкета спроведена или овдје међу нама присутнима или мало шире међу политичким, културним, медијским представницима Срба из Црне Горе„, рекао је уредник портала ИН4С Гојко Раичевић, на сједници Одбора за дијаспору и Србе у региону, говорећи о положају и перспективи Срба у Црној Гори.

Дакле, како је додао Раичевић, унутар те националне елите српског народа наћићемо Србе, Србе Црногорце, Црногорце Србе, Црногорце српског коријена, имамо оних који кажу да је Србин исти из Крушевца, Врања, Бања Луке, Боке и Берана као онај из Београда, Новог Сада, Сент Андреје, Трста или Чикага.

„За разлику од таквог Србина интегралисте имамо и оног који тврди да је црногорско српство неупоредиво, со српске соли, трећи не спори српско поријкло, цркву и језик српски, али он је Црногорац прво па све остало“, рекао је Раичевић.

Говорећи о попису, он је додао да наше није да се љутимо на оне који не мисле као ми – већ да стрпљиво, упорно и убједљиво кренемо да објашњавамо, поучавамо, савјетујемо, показујемо, сјећамо се, стално обнављајући градиво и заборављене лекције из историје, како каже не одустајући ни по коју цијену, какве год да су реакције и прилике у којима то радимо.

„Ми нисмо ту да се понашамо као ”паметнији”, ”патриотскији” и ”Богу ближи” од других наших сународника, а знамо, има их разних – често сасвим дезоријентисаних и збуњених – па се повијају као трава на вјетру, гледајући како да преживе свако, па и ”оно најновије искушење”, и они и њихове породице. ”Бити Србин” често је значило бити без посла, пљачкан и вријеђан, хапшен и пребијан, мучен и убијан, неријетко остајући без гроба и права на спомен међу својима. Постајући, одлуком одозго: ”грађанин другог реда”, ”реакционар”, ”народни непријатељ”, ”издајник”… без права жалбе и објашњења својих ставова и увјерења“, јасан је био Раичевић и додао да је то, временом, постигло свој циљ.

Не у начелном, како додаје, идеолошком одбацивању српства као нечег чему не припадају ови најновији дезертери из српског националног корпуса, већ – у инстинктивном бјежању од голготске судбине српског непрестаног, христоликог страдања и трагичног мучеништва; у самоуништавајућем и самопоричућем покушају физичког очувања својих најближих, немоћних да се сами бране од бура, кама и олуја свих врста.

„То морамо увијек да имамо на уму, не заборављајући и све ове, у вјери и карактеру слабије међу нама, који су – избјегавајући једно зло – увели своје потомство у много веће страхоте живота без идентитета и поријекла“, јасан је Раичевић и додаје да без оног ”јуче” нема и не може бити ни оног ”сјутра”.

Он сматра да ми треба да нађемо начин да лијечимо болест кад имамо успостављену дијагнозу. Креативни дио ове кампање је веома важан, и преко њега ћемо да комуницирамо:
– са грађанима Црне Горе који знају да су Срби, као и
– са онима које распиње ”двојство” између ”српства” и ”црногорства”, па и
– са онима што знају да су њихови стари били Срби, али су они сада ”Црногорци”, многи и зато јер кобно мијешају појмове ”државе” и ”Отаџбине”, ”завичаја” и ”нације”.

„Вођени искуством из пописне кампање 2003., активног учешћа у организацији пописне кампање из 2011. под називом “Поносни на своје српско” ИН4С је прије 4 године отворио рубрику Идентитет, затим смо кренули са кампањом за претпостављени попис 2021. са слоганом “Није црногорски ако није српски”. Технички дио реализације пописне кампање је сувопарнији дио и ја вас желим поштедјети, али свако ко буде заинтересован бићу више него срећан да са њим-њом њима подијелим сазнања и искуства“, закључио је Раичевић и пренео топле поздраве редакције која је данас у Београду, Новом Саду, Подгорици, Никшићу, Пљевљима, Мојковцу, Сјеверној Митровици и Донбасу.

in4s.net