На шта ће Нови Сад трошити новац у 2022. години

0
224

Буџет Новог Сада ће у следећој години изностити 35,8 милијарди динара, односно скоро 304 милиона евра.

Пун износ градског буџета у 2022. години биће 35.865.974.922 динара. О њему ће расправљати одборници у Скупштини града, у среду, када ће се говорити и о плановима рада готово свих јавних предузећа и установа.

Нови Сад ће на располагању имати рекордну суму, али ће две трећине новца бити намењено редовним трошковима и нема значајних новина по питању инвестиција. Углавном се ради о наставку раније планираних, одлаганих или већ започетих радова, као што су атлетска дворана или пешачко-бициклистички мост између кеја и Петроварадинске тврђаве.


Како се може видети у одлуци, основни буџет садржи и средства из задуживања је 33,5 милијарди динара, док суфицит преостао из ранијег периода износи нешто више од две милијарде. Тако ће новосадска каса у 2022. бити за 1,4 милијарде динара већа у односу на овогодишњу.

Може се приметити да Нови Сад више нема вишкова у буџету као у периоду од 2012. до 2019, када је сваке године пребацивано око пет милијарди динара суфицита у наредну годину. Сада је суфицит на две милијарде, а ту су и задуживања од готово милијарду за куповину аутобуса, те 1,6 милијарди за базен у Футогу.

У образложењу одлуке се наводи да је буџетски дефицит 2,9 милијарди динара, који ће бити покривен суфицитом од ранијих година и задуживањем.

Приходна страна показује да ће се градска каса пуни преко пореза на доходак, који су готово половина прихода и износиће у 2022. години 14,4 милијарди динара. Потом следи порез на имовину од 5,8 милијарди динара, продаја земљишта у вредности од 2,5 милијарди динара. Од осталих нивоа власти стићи ће 1,7 милијарди динара, при чему ће Нови Сад трећу годину заредом од Републике Србије добити само 918 милиона динара.

Када су у питању расходи, једна шестина новца из градске каса, односно више од пет милијарди динара, отићи ће на плате и друге трошкове више од 4.000 људи који су запослени у администрацији и Радосном детињству. Њихове зараде ће од јануара бити веће за седам одсто.

Више од 3,3 милијарде ће бити дато за субвенције, углавном јавним предузећима, а ту су потом и донације, те трансфери од 3,7 милијарди динара. Као и претходних година, две трећине новца намењено је текућим трошковима, док се за инвестиционе пројекте предвиђа 10,2 милијарди динара, од чега нешто више од половине одлази на градњу и одржавање саобраћајница кроз програме Управе за грађевинског земљиште и инвестиције.

Инвестиције

Нови Сад очекује да градњу моста на стубовима бившег моста Франца Јозефа започне у наредној години, иако је пројекат и даље у фази одабира кредитора, а потом и извођача. Према плану, за пешачко-бициклистички мост би се употребило 67 милиона динара, да би у 2023. било издвојено више од 495 милиона, а у 2024. још два милиона динара.

Наставиће се улагања у канализацију у Бегечу, Ветернику, Кисачу и Руменки, за шта ће у 2022. бити издвојено више од 118 милиона динара.

Када је у питању образовање, завршиће се градње или доградње вртића на Адицама, Клисанском путу и Сајлову, као и у Ковиљу, Ветернику и у Мише Димитријевића. За ову намену у 2022. години припремљено је више од милијарду динара. У вези са вртићима је и планирање града да издвоји 650 милиона динара за регресирање боравка деце.

Код основних школа, највише ће бити издвојено за доградњу Медицинске школе 122,3 милиона динара. За градњу нове школе на Југовићеву, код зграда за безбедњаке, предвиђена су 102 милиона динара, а планирају се још и радови на спортској хали ОШ „Васа Стајић“, доградња ОШ „Десанка Максимовић“, а додатна средства биће издвојена и за доградњу ОШ „Иван Гундулић“.

Град није одустајао од прихватилишта у Футогу, али је опредељен тек 3,1 милион динара, највероватније само за пројекат објекта, али не и за саме радове.

Преко Управе за грађевинско земљиште и инвестиције даје се 392,8 милиона динара Европској престоници културе, што вероватно одговара вредности радова у Кинеској четврти, где ова управа изводи највећи део радова у склопу ове манифестације. Осим тога, за радове на објектима који ће се користити за ЕПК2022, из управе ће се издвојити још 813,8 милиона динара у наредној години.

За наставак радова на Дому здравља у Видовданском насељу ће се издвојити готово 230 милиона динара, док се за полицијску станицу у Радничкој 32 опредељује 60,2 милиона.

Биће улагано у спорт. Више од 395 милиона предвиђено је за градњу Атлетске дворане и стадиона, чији тендер још није ни расписан. За базенски комплекс у Футогу, који се углавном финансира из кредита, планира се трошење више од 400 милиона динара у наредној години, као и још 1,3 милијарде динара у 2023.

Међу осталим трошковима су и 523 милиона динара за текућу и сталну буџетску резерву, 600 милиона за трошкове јавне расвете, као и још 134 милиона за њено одржавање. Градском саобраћајном предузећу је намењено 1,4 милијарде динара, од чега је више од 900 милиона динара кредита за куповину 10 електричних аутобуса, док је остатак за плаћање горива.

Овогодишња пажња посвећења субвенционисању куповине бицикала отворила је пут ка томе да то постане пракса и у наредним годинама. Тако ће у 2022. за ову намену бити издвојено 20 милиона динара. Кроз програм побољшања енергетске ефикасности зграда и за набавку соларних панела град планира да потроши 35 милиона динара.

Локална власт је свесна тога да пандемија корона вируса улази у своју трећу годину, те у буџету планира и 25 милиона динара за трошкове сахране преминулих, односно по 100.000 динара по преминулом. Овај податак открива и да се очекује смањење броја преминулих, премда се исто сматрало и за 2021. годину, што је резултирало значајних повећањем трошкова у два наврата, па се током ове године за намену сахрањивање издвојило 78 милиона динара.

izvor: 021.rs