Reakcije na Markovićevu najavu progona sveštenika SPC: Paničan ispad; Premijer blefer i crna kutija Crne Gore

0
148

Na jučerašnju izjavu premijera Duška Markovića reagovale su političke partije Nova srpska demokratija, Socijalistička narodna partija i koalicija “ Mir je naša nacija“. Zajednička ocjena izjave jeste da je neprimjerena i osudili su ovakav nastup zamjenika predsjednika DPS

Na jučerašnju izjavu premijera Duška Markovića reagovale su političke partije Nova srpska demokratija, Socijalistička narodna partija i koalicija “ Mir je naša nacija“. Zajednička ocjena Markovićeve izjave jeste da je neprimjerena i iz sve tri stranke osudili su ovakav nastup zamjenika predsjednika DPS.

Podsjećamo, premijer Marković je juče na Cetinju poručio da će trpjeti sveštenike Srpske pravoslavne crkve do 30. avgusta, nakon čega će otvoriti granice i vratiti ih njihovim kućama jer nemaju utemeljenja u Crnoj Gori.

Nakon toga se to više neće tolerisati. Zakon i pravni poredak će jednako važiti kako za nas, tako i za Amfilohija i Backovića i za sve druge. A one koji kormilare Crnom Gorom i proklinju Crnu Goru i žele da je sahrane, otvorićemo granice, jer nemaju ovdje utemeljenja i vratićemo ih njihovim kućama, odakle su došli, neka uređuju na takav način njihove domove, njihovu zemlju, a Crnu Goru će prepustiti nama koji je volimo i poštujemo“, poručio je Marković.

Koalicija „Mir je naša nacija“: Otimanje imovine crkava i vjerskih zajednica nećemo dozvoliti

Iz koalicije „Mir je naša nacija“ su ocijenili da:

Premijer blefer i crna kutija Crne Gore, nastavlja sa promovisanjem politike „fiktivni neprijatelji i zaštitnici države“ kako bi još jednom očajnički i kukavički pokušao da u finišu kampanje, a početka svog brodoloma, dovede u zabludu građane Crne Gore i prikaže iskrivljenu sliku naše stvarnosti. Jedina opasnost po Crnu Goru danas su Marković, Đukanović i grupa autokrata koja pljačka, ponižava i uništava našu zemlju, pod pokroviteljstvom vještačkih podjela koje su im konačno propale, jer ih cijela Crna Gora ismijava.“

Oni navode da „u najprizemnijim pokušajima da nastave sa sabijanjem građana u blokove „za i protiv“ nečega ili nekoga ne izostavljaju ni otvoreno, grubo i brutalno miješanje u poslove vjerskih zajednica. Nakon što su pokazali spremnost da osnivaju crkve na partijskim organima i tako napravili međunarodni presedan i istorijski skandal, nastavili su sa pokušajem otmanja imovine, a sada bi da uskraćuju i slobodu govora i slobodu vjeroispovijesti, da „kadriraju“, progone i određuju ko može, a ko ne da koristi vjerske objekte. To su sramne izjave od kojih se stidi svaki časni i pošteni građanin Crne Gore“.

Zato je pomirenje ono što je potrebno Crnoj Gori, a mir, bratska sloga i zajedništvo najbolji odgovor na njihovu mržlju. Otimanje imovine crkava i vjerskih zajednica nećemo dozvoliti – zaključuju iz ove koalicije.

Kovačević: Mi nećemo niđe – a ko hoće, neka pokuša da nas krene

Portparol Nove srpske demokratije, Marko Kovačević, kazao je za naš portal da 30. avgusta imamo priliku da sve završimo na lakši način – olovkom.

Duško Marković daje izjave kao da živi u Hrvatskoj 1995. a u Milu Đukanoviću vidi reinkarnaciju Franja Tuđmana. Crna Gora neće nikada biti Hrvatska 1995. To svi moraju znati i sa time računati. Mi nećemo niđe. A ko hoće neka pokuša da nas krene. Fino će proći! – poručio je Kovačević.

SNP: Prijetnje Markovića neće spriječiti narod Crne Gore da režim DPS pošalje u prošlost

„Jučerašnju izjavu Duška Markovića da će nakon izbora iseljavati sveštenike i sve koji ne poštuju državu Crnu Goru vidimo kao paničan ispad uplašenog zamjenika predsjednika DPS-a, koji ovakvim prijetnjama pokušava da zastraši opozicione birače, ali i sopstvene glasače koji mu svakog dana sve više otkazuju poslušnost“, poručili su iz Socijalističke narodne partije.

SNP
SNP, logo

Oni podsjećaju Markovića i njegovu družinu da je Mitropolija crnogorsko-primorska i dalje institucija u koju građani Crne Gore imaju ogromno povjerenje, dok se njegovoj Vladi svakog dana sve manje vjeruje.

– Upravo zbog takvog stanja stvari i svjestan više nego izvjesnog izbornog poraza, premijeru nije ostalo ništa drugo nego da prijeti i satanizuje ono koje imaju drugačije mišljenje od njega i koji se bore za elementarna prava, kazali su iz SNP-a.

Uvjeravamo Duška Markovića da ni njegove prijetnje u prepoznatljivom stilu Udbe, ni sva sila koja mu stoji na raspolaganju neće spriječiti narod Crne Gore da u nedelju iskaže svoju izbornu volju i da DPS režim pošalje u prošlost.

Ovakve zlokobne poruke ostaće samo tamna mrlja na stranicama naše istorije i sramota za čovjeka koji je imao priliku da kao predsjednik Vlade učini nešto dobro za Crnu Goru, a koji je tu šansu svjesno propustio zbog sopstvenih i interesa pripadnika režima Mila Đukanovića koji su u poslednjih trideset godina ojadili našu zemlju„, zaključuju u reagovanju.

Pejović: Njemu kletve ne trebaju, jer samo kada pomislim koliko je tu mračne zlokobne energije jeza me uhvati

Politička aktivistkinja Jelena Pejović kratko je na Fejsbuku prokomentarisala pomenutu izjavu Markovića:

Koliko samo ljudi nosi na duši! Koliko ih nije penziju dočekalo, koliko ih je umrlo u bijedi i beskrajnoj tugi, koliko ih je od ognjišta odvojio, koliko ih je u smrt poslao, koliko njih je ostalo bez posla, krova nad glavom, bez prava na život dostojan čovjeka. Njemu kletve ne trebaju, jer samo kada pomislim koliko je tu mračne zlokobne energije jeza me uhvati. To sve ostaje zapisano u kodu protoka vremena, eksplodira negdje na nekom koljenu. Jezivo!“