FIKCIJU PRETOČILI U STVARNOST! Šojgu otkrio da Rusija ima borbene sisteme kao u filmu Ratovi zvezda!

0
231

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je uporedio najnovije ruske laserske borbene sisteme „Peresvet“ sa svetlećim mačevima, prikazanim u naučno-fantastičnoj svemirskoj sagi „Ratovi zvezda“.

– Sećate se, pre 20 godina to je bila fikcija – u naučno-fantastičnim filmovima se bore laserskim mačevima. Danas je to stvarnost. To su kompleksi „Peresvet“ , koji su sa jedne strane već deo naoružanja, a sa druge strane se i dalje radi na njihovom razvoju. To je veliko polje naučne delatnosti – rekao je Šojgu, obraćajući se učesnicima ruskog obrazovnog maratong „Novo znanje“.

On je podsetio da ruska vojska nastavlja da se oprema raketnim kompleksima „Avangard“, a u toku su i testiranja hipersonične rakete „Cirkon“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je prvi put najavio najnovije tipove ruskog strateškog naoružanja, među kojima je bio i borbeni laser „Peresvet“, u obraćanju Federalnoj skupštini 1. marta 2018. godine.

Nakon toga je ministar odbrane Rusije saopštio da su kompleksi „Peresvet“ od 1. decembra 2018. godine postali deo naoružanja ruske vojske.

Intermagazin