Erdogan zabranio nemačkim vojnim avionima da lete preko Turske

0
110
Foto jutjub

Ministar spoljnih poslova Jermenije potvrdio je izveštaj u kojem je otkriveno da je Turska zabranila nemačkim vojnim avionima da lete iznad njihovog vazdušnog prostora.

Nemački avioni trebalo je da pokupe jermenske vojnike kako bi se pridružili mirovnoj misiji u Avganistanu.

Jermenija je obavestila da je 120 njihovih vojnika trebalo da bude prebačeno u Nemačku gde bi nastavili sa daljom obukom pre angažovanja u Avganistanu u okviru misije NATO.

Nemački list „Špigl“ izveštava da je nemački vojni avion bio na putu ka Jerevanu krajem jula kada su ih iznenadili turski kontrolori leta odbijajući da im dozvole da prelete preko Turske.

Avion je morao da se okrene i vrati u Nemačku. Sredinom avgusta, vojnici su prebačeni u Nemačku preko Rusije.

Ana Nagdalian, potparolka jermenskog ministra spoljašnjih poslova pročitala je obaveštenje: „Sada je jasno da Turska opstruiše NATO i EU mirovne misije jer je njihova pozicija antijermenska.“

Nemačkim avionima zabranjen je prelet preko turske teritorije zbog sukoba Jermenije i Azerbejdžana koji je turski najbolji saveznik u regionu.

Sa druge strane, Jermenija je aktivni učesnik NATO misija od 2009. godine. Novi potez Erdogana usmeren protiv NATO članica samo je još jedan u nizu udaraca koji potresa Alijansu.

Intermagazin