Brazil prodaje 22 aerodroma i pet luka

0
336
Photo by Kaique Rocha from Pexels

Brazil ove nedelje organizuje aukcije za davanje pod koncesiju 22 aerodroma, pet luka i jedne železničke pruge, u nadi da će prikupiti 1,5 milijardi evra i pokazati sposobnost da privuče investitore uprkos krhkosti svoje ekonomije.

Serija infrastrukturnih aukcija nazvana „Infraweek“ počinje danas i brazilska vlada računa na učešće glavnih svetskih igrača, poput francuskih „Vansija“ i ADP-a, španske „Aene“ i brazilsko-argentinskog konzorcijuma „Inframerica“.

Ali teško je predvideti iznose koje će te grupe biti spremne da potroše jer je pandemija koronavirusa ozbiljno uticala na transportni sektor.

A i zdravstvena kriza je posebno ozbiljna u Brazilu, sa više od 330.000 mrtvih, dok je Vlada kritikovana zbog nedostatka koordinirane politike za borbu protiv virusa. To je dovoljno da pojača zabrinutost investitora za budućnost te najveće ekonomije Latinske Amerike.

Ovonedeljne aukcije trebalo je da budu oktobra prošle godine, ali su odložene zbog pandemije.

Današnji početak je aukcija ponuda za davanje koncesija na 30 godina na 22 aerodroma, uključujući i amazonski velegrad Manaus, na severu, i Fos d’Iguaku, na jugu, vrloprivlačan za turiste zbog spektakularnih vodopada, na granici s Argentinom.

Vlada se nada da će od koncesija za aerodrome prikupiti 6,1 milijardu reala (oko 920 miliona evra).

Aukcija će se u četvrtak odnositi na koncesiju na 35 godina pruge „Fiol 1“, u državi Baja, na severoistoku, za prevoz rude i žitarica namenjenih izvozu.

Vlada očekuje 3,3 milijarde reala (500 miliona evra) investicija, uključujući više od trećine za završetak te pruge.

A u petak su na redu koncesije za pet lučkih terminala, u državama Maranao, na severoistoku, i Rio Grande do Sul, na jugu, koje bi mogle da prikupe 600 miliona reala (oko 90 miliona evra).

Krajnje desničarski predsednik Jair Bolsonaro koji ima za cilj reizbor sledeće godine, lično je uključen u promociju programa „InfraWeek“, a njegova poruka na Telegramu je da su to „najveće aukcije aerodroma u istoriji“.

Tokom svoje kampanje za predsedničke izbore 2018. godine, privukao je strane privrednike obećavajući državnu štednju i ogroman plan privatizacije, ali pandemija je to dovela u pitanje.

Photo by michelle guimarães from Pexels

Beta