MAĐARIMA POMOĆ IZ DVE KASE: Susedi odobravaju milionske subvencije firmama koje investiraju u Srbiju, a pomaže i vaša vlada

0
464
Fisherman's Bastion - Budapest - Hungary

STRANI investitori godinama mogu da računaju na direktnu pomoć Vlade Srbije. Neki od njih, međutim, na tržište naše zemlje dolaze i uz pomoć sopstvene države.

Poslednjih godina tako vlada Mađarske subvencioniše svoje kompanije koje otpočinju biznis u Srbiji. U 90 odsto slučajeva, ovi mađarski projekti se ostvaruju u Vojvodini. Cilj im je da investitori stignu i do južnijih delova naše zemlje.

U novembru 2019. u Beogradu je otvoreno predstavništvo mađarske agencije HEPA za Zapadni Balkan. Do sada je ugovoren posao sa sedam kompanija, koje su počele sa investiranjem ili pregovaraju oko početka poslovanja u Srbiji. One će od mađarske države dobiti 25 miliona evra, a u Srbiju će uložiti 80 miliona evra.

– Prednost za dobijanje sredstava imaju kompanije koje već imaju partnera u Srbiji, čime je olakšan način rada, a pojedini konkursi se objavljuju na našem sajtu – objašnjava Nemanja Milutinović, direktor predstavništva HEPA i počasni konzul Mađarske u Srbiji. – Pomoć je odobrena za različite delatnosti. To su građevinska industrija, velnes i turizam, proizvodnja poljoprivrednih mašina, proizvodnja stočne hrane, energetika i naftna industrija. U ovom trenutku 90 odsto investicija je u Vojvodini, što je prirodno zbog bliskosti i geografske povezanosti, ali se trudimo da mađarske privrednike upoznamo i sa centralnom Srbijom, jer je veliki potencijal ulaganja.
Milutinović objašnjava da su mađarske firme zainteresovane za poslovanje u Srbiji pre svega zbog geografske blizine, ali i zbog subvencija koje dobijaju. Prednost je i tržište koje se iz Srbije otvara.

– Mi još nismo EU, konkurentni smo sa cenom radnog sata, imamo stručnu, odnosno visokokvalifikovanu radnu snagu, a iz Srbije postoji potencijal za otvoranje novih tržišta – kaže Milutinović. – U Srbiji su konkurentni operativni troškovi, slobodne zone, kao i slobodan pristup tržištu od 1,3 milijarde potrošača van EU, što je velika prednost. Sve ovo su dovoljni razlozi za ulaganje. Ako govorimo o manama, najčešće su u segmentu administracije, sporijeg protoka informacija, carine, ali to su procedure kroz koje prolazi svaki investitor, a posle je sve jednostavnije.
NISMO uspeli da saznamo da li mađarske kompanije dobijaju slične podsticaje i kada ulažu u druge države. Nemanja Milutinović objašnjava da pomažu kompanijama kako bi bile konkurentnije na novom tržištu.

– Svaka država ima svoje interesne sfere i u okviru njih posluje – kaže Milutinović. – Interes Mađarske je da njihovi privrednici zarađuju i van granica svoje zemlje i za to im daju novac, kako bi bili konkurentni na novim tržištima. Vrlo je jednostavno, interes je profit.

S. BULATOVIĆ/Novosti