Јагодина: оперативци БИА разбили шпијунску ћелију – ухапшен сарадник албанске обавештајне службе

0
167

Ухапшен је Д.Р. (држављанин Р.Србије) због сумње да је починио кривично дело Шпијунажа, а Више јавно тужилаштво у Јагодини му је предложило одређивање притвора.

Радећи по налозима и задацима поменутих структура, Д.Р. се ангажовао на прикупљању релевантних политичких, безбедносних и економских података у нашој земљи, који су били предмет интересовања обавештајне службе Албаније. У реализацију наведених активности, укључио је поједине своје блиске везе, које су по његовим налозима, даље реализовали задатке добијене од стране ОС Албаније, креирајући на тај начин својеврсну обавештајну мрежу.  

Д.Р. је у претходном периоду, за обавештајну службу Албаније, прикупљао податке о појединим припадницима безбедносних служби Србије и Србима са КиМ, а по њиховом налогу био је ангажован током кризних ситуација на северу КиМ, за време протеста и барикада. Такође у више наврата је тајно снимао покрете српских снага безбедности на подручју општине Рашка, пре свега јединица Војске Србије.

Намера Д.Р. је била да прикупи што више видео материјала о потенцијалним „метама“ и да га достави обавештајној служби Албаније. Он се са представницима обавештајне службе Албаније у више наврата је остваривао непосредне контакте. Са њима се углавном сретао у Македонији и Албанији,, а неколико пута и на територији АП КиМ у местима Пећ и Жур.

** У последње време је приметна активација контраобавештајних активности српских безбедносних служби (ВБА/БИА) који су довели до низа хапшења.