Председници Србије, Бугарске и Мађарске објавили декларацију за одбрану породичних вредности

0
178

Председници Србије, Бугарске и Мађарске објавили су заједничку декларацију за одбрану породичних вредности којом су, како су навели, „дигли глас за значај породице у данашњем свету“.

„Уверени смо да су породице темељ нашег друштва, извор наших вредности и снага наших нација“, навели су у новогодишњој декларацији Александар Вучић, Румен Радев и Каталин Новак.

У декларацији објављеној првог дана нове године на веб страници председништва Мађарске, троје председника окупљених у Мрежу председника наклоњених породици наводе да „породица пружа подршку, вођство и љубав и обликује карактер и идентитет“.

„Породица је и најбоља средина за одгајање деце, која одређују путеве наших народа и обликује будуц́ност наше планете. Јаке породице гарантују културу одговорности која доприноси одрживости и смањује претње климатских промена“, додаје се у тексту који су пренели и бугарски медији.

Потписници декларације изразили су уверење да „породице заслужују заштиту, помоц́ и признање од стране држава и друштава“ нагласивши да снажно подржавају „политике које промовишу добробит породица и јачају породичну кохезију, пружају подстицајно окружење за заснивање породице, омогуц́авају женама да се остваре и као мајке и као професионалци, подржавају оне којима је то потребно и обезбеђују сигурну будуц́ност за децу“.

Уз новогодишње честитке и оцену да је „почетак сваке године прави тренутак да се учи из прошлости и планира будуц́ност, да се обнове оптимизам и нада“, председници Бугарске, Мађарске и Србије ; позвали су грађане својих земаља да „и у Новој години наставе да негују породицу као најважнију институцију“ у друштву.

Објављивање заједничке декларације иницирала је мађарска председница Катлин Новак, као резиме разговора вођених током Демографског самита у Будимпешти у септембру 2023, пренели су бугарски медији.

Beta.rs
фото: ЕПА/ЕФФЕ/АНДРЕЈ ЦУКИЦ; БЕТАПХОТО/МИЛОШ МИШКОВ; ЕПА-ЕФЕ/ВАССИЛ ДОНЕВ