Ивковић:Повређено осам полицијских службеника, док је 38 особа процесуирано због кривичних дела позивање на насилну промену уставног уређења и насилничко понашање на спортској приредби или јавном скупу

0
202

Начелник Управе полиције Министарства унутрашњих послова Ивица Ивковић истакао је данас да је током непријављеног окупљања грађана у организацији „Србија против насиља“ и покушаја насилног упада у Скупштину града Београда повређено осам полицијских службеника, док је 38 особа процесуирано због кривичних дела позивање на насилну промену уставног уређења и насилничко понашање на спортској приредби или јавном скупу.
„Поводом синоћних догађаја, Министарство унутрашњих послова жели да објективно информише јавност о чињеницама које су важне за грађане. Наиме, 24. децембра 2023. око 18 часова, дошло је до непријављеног окупљања грађана у организацији коалиције „Србија против насиља“ испред зграде Републичке изборне комисије у Улици краља Милана бр. 14. Том приликом окупило се 2.490 грађана, а током овог јавног окупљања више политичких представника наведене коалиције се обратило присутнима и из њихових говора већ се могао предвидети и наслутити даљи развој ситуације“, рекао је Ивковић.
Према његовим речима, тиме су само потврђена сазнања којима су наше службе безбедности располагале и која су предочена представницима коалиције „Србија против насиља“ на састанцима одржаним у МУП 12. и 16. децембра.
„Представници ове коалиције су тада негирали те информације и дали гаранције да до таквих инцидената и немира неће доћи. Оно што смо видели синоћ испред градске скупштине у потпуности је, нажалост, потврдило сазнања МУП и осталих безбедносних служби и показало друго, очигледно право лице и намеру ових скупова“, истакао је Ивковић.
„Окупљена лица су више сати нападала полицијске службенике, гађајући их каменицама, моткама, дрвеним палицама и цео тај напад и покушај насилног уласка трајао је од 18.55 до 21.50 часова. Припадници МУП су три сата трпели нападе, уздржавали се од интервенције у ишчекивању да насиље неће ескалирати и да ће насилници престати са нападом. Том приликом повређено је осам полицијских службеника, међу којима има и оних који су задобили тешке телесне повреде. Један од њих ће данас бити подвргнут хируршкој интервенцији“, рекао је начелник Управе полиције.
Ивковић је објаснио да је након скоро три сата суздржаности, у 21.50 часова, уследила законита интервенција припадника МУП.
„Морам да нагласим и да оповргнем поједине медије да полиција није никога напала, већ је у складу са законом применила средства принуде са циљем успостављања нарушеног јавног реда и мира, одбијања напада на полицијске службенике и објекат који се обезбеђује. Самим појављивањем припадника Жандармерије већи број лица се разбежао. Током ноћашњих инцидената припадници МУП су током ноћи процесуирали 38 лица, од којих највећи број лица због кривичних дела позивање на насилну промену уставног уређења и насилничко понашање на спортској приредби или јавном скупу, а прикупљање доказа и процесуирање се и даље наставља, тако да очекујемо да ће тај број бити и већи“, истакао је Ивковић.
„Према нашим сазнањима и током данашњег дана се очекује окупљање грађана у организацији коалиције „Србија против насиља“ и овом приликом их позивам и апелујем и упозоравам да се уздрже од било каквих насилних аката, а посебно напада на полицијске службенике и државне институције. Искористио бих ову прилику да се захвалим свим полицијским службеницима на пожртвовању, стрпљењу, професионалности и храбрости које су исказали током синоћног ангажовања“, рекао је начелник Управе полиције.
Истакао је да било какво насиље, блокаде саобраћајница и мостова, који уносе немире и ремете нормалан живот грађана, неће бити толерисани, и нагласио да ће полиција, у складу са законом, предузети све мере и радње, привести и процесуирати оне који те немире изазивају.
„Свим грађанима поручујем да је Министарство унутрашњих послова спремно, способно и одлучно да се супротстави свим актима насиља и да свим грађанима Републике Србије гарантује мир, личну и имовинску сигурност“, закључио је Ивковић.