Вучевић: „Ови див јунаци када су једном кренули, нису стали све до Јадранског мора, ослободивши Косово и Метохију и стару Србију“

0
127

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас свечаној академији поводом Дана војних ветерана у Дому Гарде на Топчидеру. На почетку свечаности, прочитана је честитка коју је поводом данашњег празника упутио и председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић.

Изводи из говора министра одбране Милоша Вучевића.

“Честитајући Дан војних ветерана, министар Вучевић рекао је да тај празник с правом сврставамо међу највеће војне празнике, јер се сећамо свих који су 1912. године „смогли снаге да на јуриш ослободе нашу поробљену браћу и ослободе стару Србију и Косово и Метохију“

На овај дан треба да се сетимо њиховог победничког хука и јуриша, њихове победничке вере, њиховог несаломивог херојства и славе. Када су једном кренули, ови див јунаци нису стали све до Јадранског мора. А кренула је цела Србија. Јавили су се добровољци из Војводине, Босне и Херцеговине, Далмације, молили су да их приме – нагласио је министар одбране.
Он се осврнуо на речи Слободана Јовановића, који пише да су три основна фактора дала пресудан допринос успеху овог рата, да се све ујединило и да су сви чекали час остварења завета и слободе.

Осим тога, српски војник израстао из народа, спреман на жртву и беспрекорно издржљив, добро опремљен савременим наоружањем и дисциплинован, с домаћим старешинским кадром, био је спреман да полети. У целом народу врила је мисао о свесном вршењу дужности и свесном жртвовању. И сви су били спремни. Сви су певали само о слободи и сањали сан – истакао је министар Вучевић.

Дан војних ветерана – 4. децембар обележава се у знак сећања на 1912. годину, када је потписано примирје у Првом балканском рату.

фото: МО