Деца и екологија: Одрживи начин живота

0
168

Одржив начин живота подразумева начин живота који је усмерен на смањење коришћења природних ресурса од стране појединца или друштва, као и ресурса који се користе на индивидуалном нивоу.
Оџивост у исхрани
Без обзира на избор начина исхране, треба бити свестан утицаја месне индустрије на здравље и животну средину. За производњу, прераду и транспорт меса потребне су велике количине земљишта, пестицида, ђубрива, горива, хране и воде, а током свих ових процеса се емитују гасови стаклене баште и загађују ваздух и вода. Решење је у следећем: куповина органског воћа и поврћа (без пестицида и ГМО); прецизно одредите намирнице које треба купити, не узимати више од потребног и не бацати; не држати дуго отворена врата фрижидера; узгајати своју храну у башти или саксији; правити компост од остатака хране; користити тањире и чаше за вишекратну употребу; користити кесе за вишекратну употребу при одласку у радњу или на пијацу.

Одрживост у коришћењу енергије
Уштеда енергије, изузев економских ефеката, доприноси бољем квалитету живота. То се може чинити на следеће начине: заменити обичне сијалице ЛЕД сијалицама; угасити светло сваки пут када се изађе из собе; користити природно светло колико год је могуће за осветљење; осушити веш на ваздуху уместо коришћења машине за сушење веша; током лета ограничити употребу клима-уређаја, током зиме, смањити термостат и уместо тога носити додатни слој одеће. Осим енергије, штеди се време и чува здравље.

Одрживост у туризму
Одрживи туризам подразумева привредну грану која има минималан утицај на животну средину и локалну културу, док помаже у стварању прихода, отварању нових радних места и заштити локалних екосистема. Неке од активности су: одабрати тзв. одрживу дестинацију уместо популарне; планирати “зелене” излете; избегавати обиласке које за тему имају забаву са животињама; избегавати додиривање драгоцености и заштићених делова; штедети енергију и воду, као код куће; куповати у локалним продавницама, а не тржним центрима и не остављати отпад иза себе.

Одржива брига о води
Број становника планете Земље се прогресивно повећава, а водни ресурси су
све лошијег квалитета. Око 663 милиона људи нема приступ безбедној води за пиће, а на афричке земље отпада око 40 %. Око 2,4 милијарде људи нема приступ тоалету. Већи део становништва има мобилни телефон него тоалет. Глобално, 1/3 свих школа нема
приступ безбедној води за пиће. Због наведеног сваки појединац може предузети: затварање славине током прања зуба или суђа; туширање уместо купања, по могућности до 5 минута, чај и кафу правити са онолико воде колико ће се напитка попити. Уколико остане, прокувану воду када се охлади користити за заливање цвећа и слично, јер не садржи каменац; сакупљати кишницу за заливање биљака; учествовати у локално организованом чишћењу водених површина.

Одрживост у рециклирању
При куповини водити рачуна да амбалажа буде погодна за рециклирање или израђена од рециклираног материјала. Одржива амбалажа је она направљена од рециклираних материјала; направљена од једног материјала који је једноставно рециклирати; произведен са што мање материјала; подстиче корисника на поновно коришћење; може се пренаменити за нешто друго. Одрживост је способност да се издржи на релативно трајан начин у различитим доменима живота. Циљ одрживости је подизање глобалног животног стандарда без повећања коришћења ресурса изнад глобално одрживих нивоа.

Гачац
Врста је крупне вране отворених станишта на пространим равницама, богатим ретким шумама и ливадама. Често насељава градске паркове, дрвореде и др. Дужина тела гачца је око 45 цм, а максималан распон крила је 90 цм. Образује колоније гнезда
у самим врховима крошњи високог дрвећа, некада и више од 10 на једном стаблу.

Дивља мачка
Има тело дужине до 80 цм, а тежине до 8 кг. Живи у храстовим и буковим шумама где има довољно шупљих стабала у којима прави себи легло. Реп јој је равномерно дебео, има таман врх и 8 тамних прстенова по дужини, а маче има белу флеку на челу која временом нестаје. Живе самотњачки живот. Отвор јазбине окренут је на јужну страну да би имали довољно светлости.