Александар Ђурђев председник Српске лиге интервју за Политику:Изгубимо ли морал, изгубићемо и државу

0
268

Српска лига представља спој традиције и модерности, знања и праксе, младости и искуства. Ми смо аутентична партија српских конзервативаца, која је део једног, рекао бих, паневропског таласа нових десних политичких снага и као такви смо препознати не само на домаћем, већ и на европском нивоу, од партија попут Слободарске партије Аустрије и Италијанске браће, истиче у разговору за „Политику” председник Српске лиге Александар Ђурђев.

„Ми смо политичка снага која се залаже за слободну, суверену и независну Србију која се не одриче својих пријатеља попут Русије и која је спремна да сарађује са свим земљама света на равноправним основама. Мислим да је ознака квалитета Српске лиге што она суштински, а не само реторички, ставља у фокус обичног човека, радника и сељака, односно домаћина у правом смислу те речи”, каже Александар Ђурђев.

Како оцењујете досадашњи рад Српске лиге?

Задовољан сам због свега онога што смо током ових осам година постојања постигли, посебно због тога што никад нисмо одустали од својих идеала и вредности и што смо показали нашој јавности да је могуће вратити морал и принципе у политику, а последично и веру у политичаре као људе часних и добрих намера. Водили смо државотворну политику засновану на српским државним и националним интересима у свим сферама живота – од пољопривреде, где смо српског сељака сместили у фокус, па све до безбедности, где смо међу првима указивали на потребу да наша држава одлучно и енергично стане у заштиту живота и имовине грађана Србије од илегалних миграната. Видимо, нажалост, ових дана колико је то важна тема.

Који су најзначајнији резултати које бисте издвојили?

Учињено је много. За то најпре морам да захвалим својим партијским саборцима и члановима и симпатизерима, а потом и широј јавности. Издвојио бих нашу политику враћања у фокус историјских личности од прворазредног значаја за Србију и српски народ, јер без националне свести и традиције наш народ не може имати будућност. Вратили смо посмртне остатке вожда Ђорђа Стратимировића из Беча у Сремске Карловце и тако испунили више од једног века стар завет овог великана који је био „алфа и омега” у стварању Српског Војводства, односно данашње Војводине као саставног дела Србије. Српска лига је заслужна и за то што је Бањалука пре Београда добила споменик Стефану Немањи, а Источно Сарајево споменик Виталију Чуркину, чувеном руском дипломати који је својим ветом 2015. године спречио у УН проглашење резолуције која је требала да жигоше Србе као геноцидан народ. Има тога још, али ово је и на мене лично оставило најјачи утисак.

Српска лига је прилично оригинална на домаћој политичкој сцени. Који су наредни планови и циљеви партије?

Наставићемо с подршком и партиципацијом у свим државним пројектима које сматрамо позитивним и неопходним за развој земље, попут различитих пројеката које реализује Министарство за бригу о селу. Желимо да се фокусирамо на заштиту домаћег сељака и малог произвођача и да наставимо кампању куповине домаћих производа за богат народ и снажну државу. Инсистираћемо на томе да недеља постане нерадан дан за највећи могући број грађана ове земље, укључујући и трговце, јер свако у Србији заслужује да бар недељом на миру осети топлину свог дома и породице која је на окупу.

Важите за једног од енергичнијих и борбенијих политичара, али и за човека доследног вредностима и принципима које заступа?

Кад имате добре сараднике, а ја их имам и поносим се њиховим знањем, вољом и пожртвованошћу, онда је све пуно лакше. У политици, како су говорили Стари Грци, етос мора бити мерило за кратос, односно нема добре политике и доброг управљања државом без морала. Својим личним примером настојим да максимално промовишем такав однос према својој професији, јер ако изгубимо морал, изгубићемо и себе и државу.

извор: Политика