Данас обележавамо празник – Покров Пресвете Богородице

0
186

„Да Ти сваког трена похвале певамо 

достојну похвалу одали Ти неби

Богомајко часна, царице небесна,

разум нам је муцав да захвали Теби.”

Крај кивота са ризом Пресвете Богородице служило се свеноћно бденије (у 10. веку – 911. године) у част Пресвете Богомајке.

У четврти час ноћи, изнад сабраног верног народа  појавила се Пресвета Богородица са раширеним омофором на рукама, као да покрива сав народ. Сва је блистала у неисказаном сјају, окружена апостолима, светитељима, мученицима и девицама. Преклонивши колена, Она се дуго молила, заливајући сузама своје боголико и пречисто лице. Свети Андреј видевши то јављање Пресвете Богомајке показа руком свом ученику, блаженом Епифанију, и упита га: „Видиш ли, чедо моје, Царицу света како се моли за сав свет?“ Одговори Епифаније: „Видим,  оче свети, како је покрила својим часним покровом, који је светлији од муње, сав народ који је у храму!ˮОвим благословеним јављањем Пресвета Дјева је потврдила молитвено заступништво и утеху за васцели свет.

„Данас као благоверни народ светло празнујемо, обасјани и осењени Твојим доласком, Богомати, и гледајући Твој пречисти лик, са умиљењем говоримо: 

Закрили нас славним Твојим Покровом и избави нас од свакога зла, молећи Сина Твога, Христа Бога нашег, да спаси душе наше.“

Нека вам је на здравље и спасење празник, браћо и сестре. Чувајте веру православну, у њој се налази наше спасење. Амин!