Алиша Кернс: Остајем при ставу да Србија шаље оружје и муницију на север Косова* и подржавам напоре Куртија да у вези тога покрене истрагу 

0
193

Председница Спољнополитичког одбора британског парламента Алиша Кернс је вечерас у интевјуу за приштинску телевизију RTV21, без обзира на саопштење КФОР-а, остала при својој тврдњи да Србија ескалира ситуацију на северу Косова* тако што преко „границе“ кријумчари оружје и муницију, те да је 2022.године за то употребљавала возила хитне помоћи и црквене објекте, наводећи да за то има сведоке.

Посланица британског парламента је истакла да подржава покретање истраге о оружаним групама које постоје на северу Косова, да се оне идентификују, и сазна ко их све финансира, организује и мобилише: 

„Сада је време да их истражимо и осигурамо да се косовски Срби и косовски Албанци не осећају мање безбедно“, истакла је Кернс.

Она се дотакла и преговора између Београда и Приштине* где се јавно заложила да не жели Заједницу српских општина, тачније још једну Републику Српску на Балкану. Кернс је истакла да је Србија та која неће да деескалира ситуаицју, и да је главни кривац за тренутно стање. Она је поручила Београду да гледа у своју двориште и окане се мешања у унутарашње ствари других држава, а посебно демократског и савезничког Косова* које је апсолутно посвећено владавини права.