‘’МОРАМО ДА СЕ ИЗЈАСНИМО ПО КЉУЧНИМ НАЦИОНАЛНИМ ПИТАЊИМА’’! Александар Ђурђев: Формирање Народног покрета за државу у приличној мери ће да утиче на обликовање будуће политичке сцене у Србији

0
85

Александар Ђурђев, председник Српске лиге, рекао је да на њега највећи утисак оставља понашање Аљбина Куртија и подршка коју има у Београду, не само када су у питању протести које спроводи такозвана опозиција, јер се из дана у дан види да они практично немају за налогодавце интересе грађана Републике Србије или српске националне интересе, него неке друге интересе које спроводе.

– Видимо да се усагласио, а у последњих недеља видимо да чак имају подршку у самој Влади Републике Србије кроз понашања, иступе и излагање одређених антидржавних идеја које спроводио актуелни министар привреде господин Раде Баста. Лидер његов политичке партије господин Марковић, од њега је захтевао оставку. Он се оглушио о такав захтев, такву могбу. Видећемо шта ће рећи премијер Брнабић и како ће се то даље одвијати. Аљбин Курти је кренуо стопама Зеленског. Видимо шта је Зеленски направио од Украјине. Плаши ме да ће се сличан сценарио догодити на нашим просторима – рекао је Ђурђев за Прву и додао:

– Он сања о томе да буде неки нови Енвер Хоџа или Ругова, али чини нам се да је крену путем Адема Јашарија и не би ме ништа изненадило да доживе његову судбину.

На констатацију да Запад формално прети Куртију, а да се хапшење и пребијање Срба на северу Косова и Метохије никако да се зауставе, Ђурђев је мишљења да ту чињеницу не треба потценити ни најмање.

– Подсетио бих да је пре 1999. године и неколико година уназад, УЧК или терористичка организација на Косову била у свим евиденцијама западних земаља, па и Сједињених Држава, третирана као терористичка организација. Практично све до почетка бомбардовања. Мислим да те ствари нису зацртане, непроменљиве. Јако је важна улога наше дипломатије да морамо да радимо активно. То што је у овим изливима насиља и отвореним нападима на Србе, Запад у извесној мери и статичан, јесте зато што су Шиптари кроз њихове лобисте и кроз огроман новац који су улагали 30 година уназад, просто имају своје полуге моћи утицаја на Западу с којим и даље могу да оперишу – рекао је Ђурђев.

Како је напоменуо Ђурђев, Курти очигледно нема подршку коју ми претпостављамо да има са једне стране, а са друге стране они се представљају као држава.

– Уколико он и у најмањој мери хоће да демонстрира да има државу, он мора да на неки начин прикаже и да има суверенитет да доноси одлуке. Не тако што ће му одређена држава или центар моћи са Запада послати информације које ће одмах спровести у дело. Мислим да управо ми тај моменат треба да искористимо да будемо офанзивнији и то ће нам се у сваком случају исплатити. Мислим да у овој игри, у овој партији шаха, Курти ће бити губитник, а да ће Србија и српски народ и српски интерес на Косову и Метохији свакако доћи до победе. У то ни најмање не сумњам, пре свега зато што ми, иако смо суздржани, одговорни и оријентисани ка миру, имамо заиста са чим ми да запретимо. Имамо снажну војску, имамо висок морал наших оружаних јединица. На самој административној линији има довољно снага које могу у сваком тренутку, уколико заиста витално буду угрожени Срби на Косову и Метохији да они њихову безбедност и заштите. Мислим да ту поруку треба слати грађанима Републике Србије, али пре свега оно што председник Вучић инсистира, то је снажна информација и домаћој и међународној јавности да ми инсистирамо на миру – категоричан је Ђурђев.

Према његовим речима, у данашње време, како је рекао, када практично букти рат у Украјини, да „уколико се „запали“ на Косову и Метохији, то је практично Трећи светски рат.

– Напори које председник Вучић улаже да би то спречио, да би спречио Трећи светски рат, њега слободно могу да кандидују за Нобелову награду за мир – истакао је Ђурђев.

Када је у питању формирање Народног покрета за државу које се очекује на Видовдан, Ђурђев је рекао да ће формирање тог Покрета у приличној мери да утиче на обликовање будуће политичке сцене у Србији.

– Пре свега зато што ће најзад морати да дође до изјашњавање по одређеним кључним државним и националним питањима. Заиста, они сви који желе да учествју у стварању и раду Покрета за државу мораће да се изјасне да ли су власт или су опозиција. Ми видимо одређене представнике власти, као што је министар Баста, који наступа као најжешћи антидржавни опозиционар. Значи да се изјасне о питању Косова и Метохије, да се изјаснимо да ли ћемо да бранимо државу или нећемо да бранимо државу. Да ли ћемо да учествујемо у алијанси против Руске Федерације или нећемо у томе да учествујемо, да ли ћемо да бранимо суверенитет Републике Србије, како на Косову и Метохији, тако и у Војводини. Заиста морамо да се изјасноимо по кључним националним питањима, да се издигнемо изнад партијских, а управо је покрет за државу одговор на то где ће свако онај ко жели да учествује да један део својих партикуларних интереса спусти на земљу, а оно што је државно и национално ујединимо у једну тачку и да дођемо до победе – закључио је Ђурђев.

ИЗВОР: pink.rs