Весић: Странци чине 30% свих запослених у грађевинарству у Србији

0
320

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић оценио је да су у Србији 30% свих запослених у грађевинарству странци, а да је њихово учешће у пољопривреди још веће.

Весић је за Вечерње новости најавио да предстоји либерализација радног законодавства и рекао да је Србија почела да увози раднике што је добро, јер значи да је напредовала и да је земља у којој може да се заради.

Он је додао да је у целој Европи дошло до пада у грађевинској индустрији због рата у Украјини и раста инфлације, али и због недостатка радне снаге.

Упитан о злоупотребама и послодавцима који су домаће раднике заменили странима, Весић је рекао да таквих злоупотреба има и у ЕУ, али да то не значи да не треба да долази радна снага у Србију.

Према његовим речима у појединим општинама и градовима има застоја у издавању грађевинских дозвола и тај проблем може да се реши тако што ће процедуре бити убрзане, транспарентније и једноставније.

– Зато и мењамо Закон о планирању и изградњи, а изменама укидамо конверзију уз накнаду и тако ћемо ослободити око 5.000 локација на којима може да се изгради око 15 милиона нових квадрата у Србији – рекао је Весић.

Фото: Beta/CoolKengzz/shutterstock.com