САМО СОЦИЈАЛНО ОДГОВОРНА ДРЖАВА ЈЕ ДРЖАВА ПО МЕРИ ГРАЂАНА!! Кркобабић: Залажемо се за увођење социјално гарантоване пензије не мање од 100 евра!

0
306

Стефан Кркобабић, шеф посланичке групе ПУПС-Солидарност и правда, говорећи у парламенту, рекао је да је за његову партију само социјално одговорна држава, држава по мери највећег броја становника Србије.

– И зато у први план стављам пензије и плате, јер оне су од посебног значаја за највећи број грађана ове земље. Сасвим разумљиво јер су им једини извор прихода и егзистенције. Када је реч о повећању, боље рећи усклађивању пензија, морам да истакнем да је управо наша иницијатива била да се арбитрарност замени са објективном швајцарском формулом – рекао је Кркобабић и додао:

– Истовремено указивали смо и на њене слабости, и на неопходност да се дораде одређени делови формуле. То је урађено и ми данас можемо да кажемо да је заживео онај наш вредносни став 3П-Пензије Прате Плате! То значи да онолико колико расту плате у јавном сектору, толико расту и пензије.

Кркобабић је истакао да је пуну подршку овом концепту дао председник Србије Александар Вучић.
– Напомињем да су даља унапређења у систему усклађивања ургентна и неопходна, уклањање све већих разлика између највише и најниже пензије, постизање оптималног односа просечне пензије и просечне зараде не испод 50 одсто – казао је Кркобабић и констатовао да су све то питања за јуче.


– Пред нама су истовремено неопходност револуционарне реформе пензијско-инвалидског осигурања које се односи пре свега на пољопривреднике – рекао је Кркобабић и додао да када је реч о социјалној држави да њу карактерише и адекватна целовита, утемељена социјална политика.

Кркобабић се осврнуо и на делове те политике коју Фискални савет у свом Извештају сврстава у антикризну помоћ грађанима и карактерише је као економски неефикасно и неселективно давање свима.

– Ту су Влада и Фискални савет на дијаметралним позицијама. Ми из ПУПС-а сматрамо да су та средства додељена благовремено и више него оправдано. Новац утрошен за куповину лекова и један једини спашен живот су битнији и вреднији од у Извештају предвиђеног повраћаја у Буџет кроз повећање наплате пореза. Живот или порез?, ми увек гласамо за живот! – истакао је Кркобабић и додао:

– Новчана помоћ грађанима учврстила је њихово јединство и вратила самопоуздање, а све то нема цену.

Кркобабић напомиње да, када смо код селективности, треба да будемо селективни до краја и да у Србији према неким подацима има 130.000 грађана старијих од 65 година који нису обухваћени системом пензијско-инвалидског осигурања, немају имовину, а ни било који други вид прихода.

– Међу њима је, процењује се, 85 одсто жена и то жена са села. Полазећи од тога, ми из ПУПС-а-Солидарност и правда залажемо се за увођење социјално гарантоване пензије, као посебног вида социјалног давања у износу не мањем од 100 евра. Сматрамо да је то најмање што држава Србија, као социјално одговорна држава, може да учини за те људе. Сигурно и редовно примање обезбедиће им неопходан мир у старости и вратити пољуљано достојанство – закључио је Кркобабић.

Pink.rs