Специјални немачки изасланик за Западни Балкан: Србија не може у ЕУ ако не призна „Косово“

0
66

Специјални немачки изасланик за Западни Балкан Мануел Сарацин рекао је за „Нову“ да је став Берлина да Србија не може да постане чланица Европске уније без признања тзв. Косова, али да њен улазак у породицу европских земаља није могућ ни без слободних медија и демократије.

„Не бих то повезивао превише са европским предлогом, али то је нешто што Немачка свакако очекује и то је јасно речено кад је канцелар Олаф Шолц посетио Србију у јуну прошле године. За нас, међународну заједницу, господина Лајчака и све наше колеге које раде на овом европском предлогу – важно је да најпре створимо атмосферу поверења. Сви сматрају да је боље прво створити атмосферу разумевања и поверења у којој лидери могу да причају о овој теми без размишљања да ће нешто бити објављено“, истакао је специјални немачки изасланик за Западни Балкан поводом процеса нормализације односа и српског признања „Косова“ као део пута ка ЕУ.

Сарацин је поновио да Србија не може у ЕУ без признања „Косова“, али је истакао и да су многи људи у Немачкој приметили да се Србија није придружила санкцијама Русији.

„Наравно, ми имамо различита схватања и виђења по питању ‘Косова’ и по питању како се опходити према Русији у контексту сукоба у Украјини. Такође, ми смо у неколико наврата показали да нисмо задовољни целокупним демократским напретком у Србији, али упркос свему томе, ми смо искрени пријатељи Србије. Наше снажно уверење је да Србија и Европска унија морају да буду заједно“, истакао је Сарацин.