Ђурђев: Србија да поново изгради мостове ка Африци

0
101

Некадашња Југославија, предводник Покрета несврстаних, била је међу првим земљама на свету које су признавале успостављање независности афричких земаља након њиховог ослобађања од колонијалног ропства средином 60-их година прошлог века. Тада је и Србија стекла велике пријатеље у том делу света, а то пријатељство траје и данас, рекао је Александар Ђурђев, председник Српске лиге.Управо зато, али не и само зато, се залажем за обнављање тих мостова у свим областима друштвеног живота – од просвете и образовања, преко економије и трансфера знања, до нераскидивих генерацијских српског и бројних афричких народа – истакао је Ђурђев и додао:

У светлу актуелног отпризнавања такозване државе Косово, територије на којој живи наша душа и наше срце, од стране неколико афричких земаља, подсетио бих да лажну државу није до сада ни признао велики број земаља са Црног континента. Поменуо бих, на пример, највећу афричку државу Народну Републику Алжир, затим Анголу, Боцвану, Еритреју, Етиопију (у којој живи наш братски православни народ), Замбија, Зимбабве, Јужна Африка, Јужни Судан, Камерун, Кенија, Конго, Мали, Маурицијус, Мароко, Мозамбик, Намибија, Нигерија, Руанда, Сејшели, Судан, Тунис, Уганда, Бурунди, Либерија, Лесото, Унија Комора, Мадагаскар, Централно Афричка Република, Того, Гана и Сијера Леоне. На недавној годишњој конференцији за новинаре у Палати Србија председник Александар Вучић је објавио да су се овом импозантном списку афричких земаља придружиле тј. повукле своје признање и Сомалија, Буркина Фасо, Габон, Есватини, Либија и Гвинеја. Значи, чак 38 од 54 тј. 2/3 афричких држава не признаје самопроглашену независност лажне државе Косово.

Како је рекао Ђурђев, са друге стране, Србија може искористити веома добре и пријатељске односе са Руском Федерацијом, великим извозником жита, како би тај стратешки производ усмерила ка афричким земљама којима, у условима актуелне светске економске кризе, недостаје и овај, али и други прехрамбени производи.Недостатак ових производа може усмерити нове колоне избеглица из Африке ка Европи и то је шанса за Србију да макар мало преусмери те токове – наводи Ђурђев и додаје:

У смислу сарадње са афричким државама није занемарљив податак да је и тренутно друга економија света, пријатељска Народна Република Кина, већ одавно препознала могућности за сарадњу и улагање у овај део света. Србија би, узевши све то у обзир, требало такође да препозна свој стратешки интерес у сарадњи са афричким народима, као и прилику да опет буде на челу слободарског дела човечанства.

pink.rs