Патријарх Порфирије упркос забрани кренуо на Косово: Заустављен на Мердару

0
301

Тзв. косовска полиција на административном прелазу Мердаре није данас око 14.30 пустила аутомобил са патријархом српским Порфиријем да уђе на простор Косова, где се он данас упутио упркос јучерашњем допису Приштине да му није дозвољен боравак.

Патријарх се у аутомобилу неколико минута задржао на страни коју контролише косовска полиција, затим се вратио назад ка Куршумлији.

Три скандалозна услова Приштине за улазак патријарха Порфирија на Косово

Влада привремених институција Косова послала је јуче мејл преко свог официра за везу из Приштине којим одбија посету патријарха Порфирија и поставља пред поглавара СПЦ три услова како би му посета била одобрена, показује мејл до ког је дошао Косово онлајн.

Како се наводи у допису, главни услов који је стављен пред патријарха је да јавно осуди барикаде на северу Косова и „криминалне структуре на северу“.

„У вези са захтевом за посету Патријарха Српске православне цркве Републици Косово, најављену за 26-28. децембар 2022. године, обавештавамо да је Влада Републике Косово свесна да су чланови Српске православне цркве последњих дана активно укључени у пружање подршке криминалним групама које одржавају барикаде на северу Републике Косово већ више од 16 дана. Сходно томе, свештеник храма Светих апостола Вартоломеја и Варнаве у Раковици код Београда, господин Предраг Поповић, пре неколико дана је јавно признао да је уласком у Републику Косово посетио демонстранте на барикадама у Лепосавићу, илегално алтернативним путевима како би – како је навео – избегао патроле КФОР-а“, стоји у писму Приштине.

Даље наводе да  (такозвана) влада републике Косово прати извештаје о отмици шест косовских држављана српске националности од стране безбедносних агената Србије, недавно, на северу републике Косово. Сходно наведеном, (такозвана) влада републике Косово очекује од Српске православне цркве да осуди оваква дела, као предуслов за одобрење захтева за посету – стоји у допису приштинског официра за везу.