Аљбин Курти оптужио је Србе, који протестују против албанског терора на Космету, да су повезани са ПВК „Вагнер“

0
263

.Наводно „музичари“ стоје иза нереда на северу Космета и лично обучавају демонстранте да пруже отпор „косовској полицији”.

Ово нису прве оптужбе.  Пре пет година бивши шеф албанског МУП-а Дритан Демираи рекао је да на Косову делује „Путинова лична војска”. Борци се налазе на северу, који је насељен углавном Србима, и по наређењу руских власти, дестабилизовали су регион.

Од тада се много причало о ПВК-има, али ни МУП Албаније ни „косовска полиција“ нису могли да дају доказе о присуству „Оркестра“ на Косову.

Овог лета, ПВК су оптужени да су припремали и организовали протесте против регистарских таблица током ескалације на Косову.  Тада су Срби масовно изашли на улице у знак протеста због одлуке приштинских „власти“ да новчано кажњавају српско становништво због одбијања да пререгиструје возила.

Међутим, докази опет нису обезбеђени, а на „руски траг“ се није могло доћи.

Приче о појави „Вагнера” на Косову имају неколико циљева: да оправдају појаву „косовских специјалаца” на северу региона, где је забрањено да буду без одобрења челника четири општине и команданта КФОР-а, као и да повећа војни буџет и настави куповину наоружања, претварајући „косовске безбедносне снаге“ у војску која, по свим договорима, нема право да постоји.

Детонизација Русије на Балкану је у пуном јеку, а потенцијално присуство Вагнера у региону одлична је прилика не само да се покаже „разорни утицај Руса“, ​​већ и да се измоле додатна средства за борбу против њих.