Портпарол немачког министарства спољних послова: Берлин тражи да се уклоне барикаде које су подигли Срби

0
139

Портпарол немачког министарства спољних послова рекао је за бечки „Стандард“ да је Берлин „забринут због тензија на северу Косова“ и тражи да се што пре уклоне, како је рекао, „нелегалне барикаде косовских Срба, које представљају безбедносни ризик“, а да се Срби врате у ‘приштинске институције’.

Аустријски лист пише да су на северу Косова постављене блокаде и да су то учинили, како их називају, „милитантни националистички Срби“, а да су у  четвртак одржане демонстрације које су организовале присталице Српске листе.

„Стандард“ још оцењује да је реторика из Београда појачана и наводи да председник Александар Вучић размишљао о слању војске на Косово, а да је премијерка Ана Брнабић критиковала немачког амбасадора у Приштини Јерна Родеа, који је претходно затражио уклањање барикада.

Портпарол немачке Канцеларије за спољне послове рекао је за „Стандард“ да је Роде био јасан у својим изјавама и „још једном је апеловао на Србију и Косово да се ангажују у конструктивном дијалогу под окриљем ЕУ“.

„Очекујемо конструктиван приступ од Србије. Били смо јасни по питању преговора. Важно је да се косовски Срби врате у косовске институције што пре. То је у интересу људи који живе на северу. У исто време, Косово мора да стави на дневни ред имплементацију Заједнице српских општина, договорену 2013. и 2015. године. Подржавамо специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака у његовим напорима да нормализује односе између две земље“, додао је портпарол.