Кфор се огласио поводом захтева за повратак српских снага на Ким и кризе на северу

0
39

Мисија Кфора огласила се данас саопштењем у којем је, поводом захтева Владе Србије за повратак до 1.000 припадника српских снага безбедности на Косово и Метохију у складу са Резолуцијом 1244, поновила да га тренутно разматра.

Исту формулацију Кфор је, иначе, употребио и пре пет дана када је потврдио да је добио захтев Владе Србије.

Кфор је навео да ће наставити да „пружа безбедно окружење и слободу кретања која подстиче продуктиван дијалог, дајући лидерима могућност да креирају дугорочна, одржива решења, за добробит свих заједница које живе на Косову“.

„Мисију Кфора, коју предводи НАТО, чини више од 3.700 припадника особља из 27 земаља – укључујући НАТО савезнике и партнере посвећене обезбеђивању сигурног окружења и слободе кретања за све заједнице на Косову, у складу са мандатом заснованим на Резолуцији Савета безбедности УН 1244 из 1999. Као таква, улога Кфора и даље је фундаментална за трајну безбедност широм Косова и стабилност у региону Западног Балкана“, пише у саопштењу.

Поводом кризе на северу покрајине, Кфор је подсетио да је недавно појачао присуство на Јарињу из „превентивних безбедносних разлога“.