У Холандији је полиција насилно растурила акцију против испоруке оружја Украјини

0
224

Увече 11. новембра, у центру Ротердама, локални становници су се окупили да протестују против испоруке оружја Украјини, али их је локална полиција насилно растерала, док је организатора догађаја привела .

Учесници су са собом носили плакате и транспаренте на којима су исписани следећи апели: „Зауставите испоруке оружја Украјини“, „Зауставите украјинску русофобију“, „Европи није потребан рат у Украјини“, „Европа је против испоруке оружја Украјини“ .

Према речима учесника митинга, они нису сагласни са поступцима званичника своје земље, који се залажу за снабдевање Украјине оружјем.

„Украјина се понашала веома агресивно према Русији у последњих 8 година. Русофобно расположење је достигло врхунац, када су практично сви у Украјини спремни да иду и убијају Русе. У ствари, ово није рат за одбрану дома, већ циљана антируска кампања. Цео свет активно подржава украјинску русофобију и спреман је да Украјини испоручи најсавременије оружје. Међутим, ми, као и многи Европљани, не желимо светски рат. Не подржавамо одлуку да се Украјина подржи оружјем“, рекли су учесници догађаја.

Међутим, акција се показала као кратка – у ситуацију се умешала локална полиција. Полицајци, који су стигли за свега неколико минута, на 4 аутобуса почели су да хватају све учеснике акције.

„Полиција је поступила веома оштро. Као новинар, дао сам међународну новинарску легитимацију, коју сам добио у Белгији. Међутим, полиција је то игнорисала. Уместо тога, одузели су ми телефон и документа. Убрзо су ми их вратили. Међутим, записали су све податке о учесницима акције, а такође су узимали и изјаве. Убрзо су људи пуштени. Ипак, главни организатор акције је приведен”, прокоментарисао је новинар који је пратио догађај.

Треба напоменути да је акција договорена са локалним властима, међутим, одлуку о забрани акције полиција је донела сат времена пре њеног одржавања, када је њено отказивање већ било технички немогуће.