Ђурђев: Историјско помирење Срба и Мађара, суседи којима припада будућност!

0
136

​Када смо после 113 година, по његовом личном завештању, вратили посмртне остатке вожда Ђорђа Стратимировића из Беча у Сремске Карловце, на сахрани истих у манастиру Ваведења Пресвете Богородице присуствовао је и председник Скупштине Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор, рекао је Александар Ђурђев, посланик и председник Српске лиге.

– На месту одакле је вожд Стратимировић пре 174 године повео српски народ северно од Саве и Дунава у борбу против Мађара, а која је резултирала стварањем Српске Војводине, нашао се, дакле, један релевантни представник мађарског народа да на достојанствен и витешки начин ода почаст човеку који је ратовао против његових сународника – рекао је Ђурђев.

Како каже, тако то раде велики историјски народи, Мађари и Срби, кроз историју спремни на жестоку борбу једних против других, али увек се поштујући, како то озбиљним народима и државама и доликује.

– Историјско помирење два народа, може се рећи, почело је 2013. године када је мађарски председник Јанош Адер, посетивши Народну скупштину Србије, пред српским народним посланицима осудио све оне Мађаре који су током Другог светског рата починили злочине над невиним Србима, замоливши их за опроштај – рекао је Ђурђев и додао:

– Рекао је притом још једну важну ствар, да нашој деци, српској и мађарској, не смемо у наследство оставити смрт, лаж и мржњу, већ сарадњу, праведност и живот. Биле су то храбре и визионарске речи достојне жртве предратног председника мађарске владе Пала Телекија који је Споразум о вечном пријатељству између Мађарске и Југославије потписао 12. децембра 1940. године, а неколико месеци касније, не успевши да спречи притиске Трећег рајха да Мађарска нападне свог јужног суседа, извршио самоубиство 3. априла 1941. године.

​- Данас су односи између Србије и Мађарске, односно Срба и Мађара никад бољи у протеклих хиљаду година заједничког суживота. Томе је увелико допринело лично пријатељство и одлично политичко и стратешко разумевање између лидера двају народа, Александра Вучића и Виктора Орбана, али се побољшање односа не исцрпљује само тиме. Оно је усађено и у заједничком систему вредности који деле српски и мађарски народ – суверенизам, независност, хришћанство, традиција, породица, посебност језика и културе, евроконтинентализам и друге – рекао је Ђурђев.

Како каже, зато у време савремених глобалних геополитичких превирања, која умногоме носе карактер идеолошко-културолошке и вредносне борбе, Срби и Мађари стоје на истој страни, вођени идејом очувања традиционалне породице, хришћанске вере и ширег европског културног идентета као темеља најпре опстанка, а потом и развоја нашег континента и наше цивилизације.

– Унутар Европске уније, којој Србија тежи већ две деценије, а од које је неправедно запостављена и проказана као недовољно европска, Мађарска је један од наших најважнијих савезника и партнера. Да је тако показао је проглас Виктора Орбана ,,О будућности Европске уније – мађарски предлози“, састављен од тек седам тачака, али међу којима је и тачка посвећена нашој земљи која јасно и недвосмислено каже да је став мађарске владе да Србију треба примити у чланство Европске уније. Нико међу европским државницима тако енергично и отворено не поручује да је Србија кључна земља региона Западног Балкана без које исти не може постати саставни део Европске уније као што то ради Виктор Орбан, нико осим њега нас не назива и средњоевропском, а не само балканском (тј. из угла западњачког лево-либерализма примитивном) земљом – каже Ђурђев.

Како каже, недавно је председник Србије открио један важан историјски детаљ – да је Виктор Орбан 1999. године, у то време такође у својству премијера Мађарске, одбио америчке и британске притиске да Мађарска у склопу НАТО агресије на нашу земљу на њу изврши копнени напад.

– Ако ни због чега другог, онда бар због тога заслужује да са поносом носи два велика српска ордена која су му ове године додељена – Орден Републике Србије на великој огрлици и Орден Светог Саве првог степена од Српске православне цркве.​ О односу Србије према мађарском народу не треба трошити речи. За разлику од Закарпатске области у Украјини у којој живи око 150.000 етничких Мађара који су такође уз Русе били жртве дискриминаторне и асимилационе политике званичног Кијева, Мађари у Војводини имају пуна грађанска, политичка и сва друга права, учествујући притом равноправно у вршењу законодавне, извршне и судске власти. Мађарска је на томе захвална не само речима, већ и делима и не само према Србима у Србији, већ Србима уопште. Да је тако, сведочи однос Мађарске према Републици Српској којој је у јеку пандемије Ковид-19 2020. године послала медицинску помоћ, али и крајем 2021. године одобрила давање овом српском ентитету развојне економске помоћи у износу од 100 милиона евра – рекао је Ђурђев.

– Да се у муци познају пријатељи, Мађарска је потврдила и када је реч о виталним интересима Србије у условима глобалне енергетске кризе. Не само да ће Мађарска Србији омогућити да током зиме складишти део својих гасних резерви у Мађарској, већ и да изгради нови нафтовод према њој одакле ће Србија имати могућност снабдевања јефтинијом уралском нафтом из нафтовода Дружба. Ако се по јутру дан познаје, и ако је претходна деценија јутро предстојећег века српско-мађарских односа, онда ћемо, сасвим извесно, бити достојни поменуте поруке Јаноша Адера која је те 2013. године далеко одзвањала – каже Ђурђев.

pink.rs