Скупштина Србије о закону о министарствима

0
373

Посланици Скупштине Србије расправљају о изменама и допунама Закона о министарствима. На почетку заседања посланици су искористили своје право да поставе питања представницима извршне власти у техничком мандату.

Изменама и допунама закона које је усвојио парламентарни Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу, предвиђа се делимична реорганизација постојеће структуре министарстава и предлаже се формирање четири нова министарства.

Скупштина Србије о закону о министарствима
Сто четрдесет осам посланика поднело је нацрт којим се предвиђа да нову владу чини 25 ресора.

У односу на претходни кабинет, уводе се четири нова министарства. Спорт ће убудуће бити једина обавеза новог министра, док ће омладина бити у ресору са туризмом.

Предвиђено је да трговина буде засебно министарство, и да покрива унутрашњу и спољну трговину.

Некадашње министарство за културу, информисање и телекомуникације подељено је на два кабинета.

Потпуно ново министарство биће задужено за јавна улагања. При новом ресору биће формирана и Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, предвиђено је нацртом.

Расправи је претходила седница Одбора за уставна питања и законодавство Народне скупштине који је закључио да је Предлог закона о изменама и допунама Закона о министарствима у начелу у складу са Уставом и правним системом Републике Србије.

Чланови Одбора из редова опозиције критиковали су предлог измена и допуна овог закона, као и, како су рекли, сазивање седнице Скупштине Србије по хитном поступку због усвајања овог закона као и да се „све ради у последњем тренутку“.

Посланици са листе „Александар Вучић – заједно можемо све“ рекли су да опозиција користи седницу Одбора за „сакупљање јефтиних политичких поена“.