Ђурђев: Србија да, по узору на Мађарску, прогласи ванредну ситуацију у енергетском сектору и забрани извоз енергената и огревног дрвета из земље

0
254

Мађарска је, упркос томе што је пуноправна чланица ЕУ и НАТО, још једном показала да јој је врховни приоритет заштита националног интереса, а њен главни интерес у овом тренутку је остваривање пуне енергетске стабилности пред и током предстојеће зиме – изјавио је председник Српске лиге Александар Ђурђев.
Он је истакао да Мађарска и даље одолева притисцима осталих земаља ЕУ да прекине гасну сарадњу са Русијом јер је њеном руководству јасно да би то било енергетско самоубиство земље. Ово су одлични примери и лекције за Србију. Ако једна чланица ЕУ и НАТО попут Мађарске може да води независну енергетску политику у јеку украјинске кризе, нема разлога да то не чини и Србија која је ван оба савеза.

Исто тако, мађарски пример показује да ни Србија не треба да се сматра обавезном да се прикључи ЕУ санкцијама против Русије, јер ми нисмо у обавези да следимо диктате ЕУ и попуштамо пред њеним притисцима, исте оне ЕУ која нам нуди чланство у њој ко зна кад уколико признамо тзв. Косово. Наша једина обавеза је заштита српских виталних националних интереса, а енергетска стабилност је један од приоритета – нагласио је Ђурђев.

Председник Српске лиге верује да ће српско руководство одолети свим притисцима споља и наставити путем енергетске и сваке друге врсте суверености. Србија је потписала одличан гасни споразум са Русијом, имамо обезбеђена домаћа и складишта у Мађарској, имамо и значајне сопствене ресурсе попут руда, хидропотенцијала, шума и других. Енергетски ресурси у времену које предстоји не могу бити предмет трговине и средство за зараду новца, они су данас попут насушног хлеба који нам је потребан да обезбедимо мирну зиму нашим грађанима. Ми не можемо као некада да глумимо спасиоца целог света у доба кризе, ми имамо једино одговорност да, поред Србије, енергетски спасавамо и чувамо српски свет – закључио је Ђурђев.