Откривање бисте вожда Стратимировића 30. јуна у Сремским Карловцима

0
332

Врховни војни командант Српске Војводине и први председник Главног одбора народа српског (1848/1849. године) Ђорђе Стратимировић добија споменик у Сремским Карловцима.
Биста вожда Стратимировића, која је постављена у порти Доње цркве (Цркве светих апостола Петра и Павла) биће откривена и освећена у четвртак 30. јуна у подне.
На церемонији откривања и освећења споменика говориће у име Одбора за подизање споменика Вожду Ђорђу Стратимировићу Стефан Кркобабић, потпредседник Народне скупштине Србије, чукунунук вожда проф. др Ђорђе Иван Стратимировић, Његово Просвештенство епископ сремски Василије, Милош Вучевић, градоначелника Новог Сада, као и академик Дарко Танасковић.
Подсећамо посмртни остаци Стратимировића крајем августа су из Беча са гробља Свети Марко пренети у Србију, након чега су крајем септембра по указу председника Александра Вучића, уз највише војне почасти и у прусуству великодостојника наше државе и Српске православне цркве похрањени у порти сремскокарловачког Манастира Ваведење пресвете Богородице из 16. века. Тим чином је испуњења и последња жеља генерала Стратимировића коју је изразио непосредно пред смрт у својим мемоарима „Успомене“.