Rusija će preduzeti mere protiv pirata na otvorenom moru!

0
157

Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je da će Moskva osigurati bezbednost u Persijskom zalivu i Atlantskom okeanu usred naglih incidenata u vezi sa piraterijom širom sveta. Govoreći u ponedeljak na konferenciji o pomorskoj bezbednosti Saveta bezbednosti UN, ruski predsednik je naglasio neophodnost borbe protiv transnacionalnog kriminala.

– Nažalost, postoje i mnoge pretnje duž morskih puteva. I zato je toliko važno da razmatramo suštinska, praktična pitanja u vezi sa borbom protiv piraterije 21. veka, što znači uspostavljanje efikasnijeg suzbijanja transnacionalnog kriminala i da sprečimo korišćenje mora i okeana u kriminalne svrhe – rekao je Putin.

On je naglasio da je Rusija zainteresovana za izgradnju produktivnih odnosa sa Udruženjem oboda Indijskog okeana i Komisijom za Indijski okean.

Putin je dodao da Moskva nastoji da unapredi bezbednost u zoni Persijskog zaliva, kao i u Atlantiku, gde su učestali slučajevi pljačke na moru praćene uzimanjem talaca.

Prema rečima ruskog predsednika, „problem je u tome što je nekim zemljama zaista teško da se same uhvate u koštac sa transnacionalnim grupama kriminalaca, pirata i terorista“.

– Zato pitanje ujedinjenja potencijala moći specijalnih službi i relevantnih oružanih kontingenata svih zainteresovanih država pod pokroviteljstvom UN dolazi do izražaja – istakao je Putin. Rusija spremna za razmenu iskustava u antiterorističkim operacijama, kaže Putin.

On je signalizirao spremnost Rusije da podeli svoje iskustvo u antiterorističkim operacijama i sprečavanju zločina, kao i praćenju i neutralisanju bandi, uključujući i one u pomorskim područjima.

Predsednik je dodao da se predložena struktura može osloniti na podršku država članica UN i da može aktivno sarađivati sa stručnjacima, predstavnicima civilnog društva, naučnicima, pa čak i poslovnim ljudima.

– Nadamo se da će naši partneri konstruktivno razmotriti ruski predlog – rekao je Putin.

Predsednik je dodatno potvrdio privrženost Rusije zajedničkoj misiji borbe protiv pomorskog kriminala u svim njegovim oblicima i manifestacijama.

– Spremni smo da dalje promovišemo razvoj ravnopravne međunarodne saradnje po ovoj temi – zaključio je on.

Ove primedbe usledile su nakon što je tim britanskih specijalnih snaga bio raspoređen u Jemenu kako bi pronašao one koji stoje iza prošlonedeljnog napada bespilotnim letelicama na tanker u Persijskom zalivu kada je ubijen jedan britanski čuvar.

Tanker MV „Merser strit“ je izraelski tanker, napadnut 30. jula kod obale Omana u Arapskom moru, u incidentu koji je odneo živote najmanje dve osobe. Izrael je odmah prebacio krivicu na Iran, koji je žestoko negirao optužbe.

Intermagazin