Saopštenje – Škola prijateljstva „Naša Srbija“ 2021

0
83

Soko grad – 6. avgust 2021.
U manastiru Svetog Nikolaja srpskog u Soko gradu 5. avgusta je zvanično počela sa radom jubilarna, dvadeseta po redu Škola prijateljstva, internacionalni humanitarni letnji kamp za decu koji organizuje srpska patriotska organizacija „Naša Srbija“, pod pokroviteljstvom kompanije „MORAVACEM“ iz Popovca i ruskog Fonda predsedničkih grantova.
Ovogodišnja Škola prijateljstva održaće se u periodu od 5. do 15. avgusta uz učešće 180 dece iz Srbije, Rusije i Nemačke. Škola prijateljstva ugostiće decu iz Rusije i rusku decu, državljane Nemačke i Srbije, čiji dolazak „Naša Srbija“ organizuje u saradnji sa Svetim sinodom Ruske pravoslavne crkve. Ruska i srpska deca zajedno pohađaju kreativne i sportske radionice, kao i radionice Srpsko-ruskog koda gde razmenjuju i usavršavaju svoja znanja o jeziku, kulturi, istoriji i veri naša dva naroda i neguju vekovno prijateljstvo naše dve zemlje.

Pred sam početak ovogodišnje „Škole prijateljstva“, u ime Patrijarha Porfirija, vikarni episkopi hvostanski Justin i marčanski Sava dočekali su u Hramu Svetog Save osamdesetoro ruske dece iz Srbije, Nemačke i Rusije i dali blagoslov za početak rada „Škole prijateljstva“.

„Škola prijateljstva“ realizuje se svakog leta od 2001. godine, a osnovni cilj projekta je okupljanje dece obuhvaćene programima organizacije „Naša Srbija“, a koja žive u srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji i u zemljama u regionu, kao i očuvanje srpskog nacionalnog identiteta.