RUSI IZ DONjECKA PORUČUJU: Ukrajinci su izgubili Donbas i Krim, A TO JE TEK POČETAK

0
343

Ustanici samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) ne samo da bi mogla da odbiju moguću ofanzivu ukrajinskih snaga, nego i da pređu u kontranapad ukoliko Kijev precrta sve pokušaje mirnog rešavanja situacije u Donbasu, rekao je za Sputnjik lider DNR Denis Pušilin, istakavši da je isključeno da se Donbas i Krim vrate u sastav Ukrajine.

„Mi odlično razumemo da Kijev još nije odustao od namera da silom reši sukob u Donbasu, stoga smo pripremljeni za sve scenarije razvoja događaja. U slučaju potrebe, uzimajući u obzir naše snage i mogućnosti, spremni smo da govorimo ne samo o odbijanju agresivnih akcija Ukrajine, nego i da pređemo u kontraofanzivu. Ukoliko Kijev precrta sve pokušaje mirnog rešavanja sukoba, jednostavno nećemo imati drugog izbora“, rekao je Pušilin.

Prema njegovom mišljenju, Ukrajina neće moći da postoji kao država.

„Vidimo da sada Ukrajina, u stvari, ne poseduje Krim ni Donbas. Reći ću vam da je to tek početak, jer taj kamen spoticanja koji postoji u ukrajinskom društvu samo pogoršava razdor zbog kratkovide zakonodavne aktivnosti. Sve to će na kraju dovesti do toga da Ukrajina jednostavno neće moći da postoji kao država“, zaključio je on.

Kako kaže, po postupcima Kijeva, odnosno po količini projektila i mina kojima se svakodnevno gađa teritorija DNR, vidi se da Ukrajina nije odustala od rešavanja sukoba vojnim putem.

Pušilin je isključio mogućnost vraćanja Donbasa i Krima pod kontrolu Kijeva.

„Povratak (pod kontrolu Kijeva) nije više moguć ni pod kojim uslovima. Nakon prevrata 2014. godine to više nije ta Ukrajina. To je nešto drugo – neka druga tvorevina koja joj ne dozvoljava da postoji kao jedinstveni državni prostor. Trenutno vidimo kretanje u potpuno drugom smeru – ka degradaciji i raspadanju“, rekao je šef DNR.

Takođe je konstatovao da na pregovorima o mirnom rešavanju sukoba u Donbasu nema napretka zbog stava Ukrajine.

Govoreći o žalbi koju je Rusija podnela protiv Ukrajine Evropskom sudu za ljudska prava, Pušilin je rekao da je to veoma važan korak.

„U DNR nekoliko godina deluje komisija za evidentiranje vojnih zločina Ukrajine. Smatram da je sada na tako visokom međudržavnom nivou ta tužba blagovremena. Mi smo spremni da pružimo sve iskaze svedoka koje imamo i dokaze o krivici Ukrajine“, rekao je Pušilin.

Što se tiče tužbi koje je ranije nepriznata Donjecka narodna republika podnela Evropskom sudu za ljudska prava, „deo je nedavno vraćen sa zahtevom da se dopune neke informacije“, saopštio je on.

„Stoga se rad sa tim tužbama nastavlja, pomažemo građanima koji su pretrpeli agresiju Ukrajine da odbrane svoja prava. Nastavićemo s tim u budućnosti. Mi smo maksimalno otvoreni i želimo da pravda trijumfuje“, poručio je on.

Podsetimo, Rusija je prvi put u istoriji podnela Evropskom sudu za ljudska prava međudržavnu žalbu protiv Ukrajine zbog kršenja Konvencije Saveta Evrope o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. Prema navodima Državnog tužilaštva, žalba se „odnosi na događaje koji su usledili nakon nasilne smene vlasti u Ukrajini u februaru 2014. godine“.

AFP PHOTO / GENYA SAVILOV