ŠMIT JOŠ NIJE STUPIO NA DUŽNOST, a već spominje granice na BALKANU

0
99

Novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koji 1. avgusta zvanično preuzima tu funkciju, poručio je da je neodrživo narušavanje teritorijalnog integriteta država zapadnog Balkana.

 

Šmit je u intervjuu za „Dojče vele“ istakao da ideje iznete u poslednjih nekoliko godina o razmeni teritorija, kao jednoj vrsti rešenja ili smirivanja potencijalnih sukoba na zapadnom Balkanu, nisu održive.

– Stoga o narušavanju (menjanju) teritorijalnog integriteta država zapadnog Balkana ne može biti ni govora – poručio je Šmit.

Naveo je i da „ako želimo povesti BiH u EU i transformirati je u demokratsku zemlju, ne smemo imati čisto etničku orijentaciju“, i da je toj državi i dalje potrebna međunarodna podrška u vidu visokog predstavnika.

Na pitanje kako će se suprotstaviti određenim otporima i odbacivanju saradnje srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, Šmit je odgovorio da upućuje apel da razgovara sa svima i da on nije na toj poziciji da zastupa nečije interese.

– Moram biti tu pođednako za sve. To se odnosi i na Srbe. I Srbi su u ovoj regiji imali tešku sudbinu i doživeli stvari koje su bile loše. Zato se na neke stvari ne može gledati jednostrano – izjavio je on.

U BiH su, kako je rekao, prisutne sve etničke grupe, ali i „ostali“ koji nisu Hrvati, nisu Bošnjaci, nisu Srbi, kao što su npr. Jevreji, ali i svi drugi o kojima se, kako kaže, mora pobrinuti visoki predstavnik.

– Zato svima poručujem: Samo opušteno! – poručio je Šmit, preneo je DV.

Intermagazin