Putin razgovarao sa Merkelovom: Tri teme najvažnije

0
68

Nemačka kancelarka Anegla Merkel razgovarala je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o situaciji u Ukrajini, „Severnom toku 2“ i tranzitu gasa preko Ukrajine.

„Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Telefonski razgovor se odnosio na realizaciju Minskih sporazuma o mirnom rešavanju konflikta na istoku Ukrajine. Bilo je reči i o energetskim pitanjima, kao što je tranzit gasa preko Ukrajine i gasovod „Severni tok 2″. Razgovarano je i o bilateralnim pitanjima“, navodi se u saopštenju kancelarije nemačke vlade.
Kako su naveli u Kremlju, tokom razgovora dva lidera su razmenila mišljenje o mogućnosti produženja sporazuma između „Gasproma“ i „Naftogasa Ukrajina“ o transportu gasa preko Ukrajine i nakon 2024. godine.
Putin je skrenuo pažnju Merkelovoj na diskriminatorski zakon „O autohtonim narodima Ukrajine“.
Ruski lider i nemačka kancelarka su se dogovorili da nastave kontakte.
Ranije je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland saopštila da su se Vašington i Berlin postigli sporazum o „Severnom toku 2“. Po njenim rečima, Nemačka i SAD će tražiti produženje sporazuma između Kijeva i Moskve o tranzitu gasa na 10 godina.

Sputnik