Puškov odgovorio Kirbiju: Ovo je razlog što smo napravili “cirkon”

0
301

Ruski senator Aleksej Puškov je na svom Telegram kanalu prokomentarisao reakciju portparola Pentagona Džona Kirbija na ispitivanje rakete „Cirkon“.

On je posavetovao Vašington da ne izigrava nevinu devojku i da pitanje razloga zašto je Rusija napravila najnoviji sistem naoružanja upute sami sebi.
„Približavanje NATO-a ruskim granicama, težnja za vojnim osvajanjem teritorije Ukrajine, premeštanje američke vojske u susedne države sa Rusijom, razmeštanje američkih protivvazduhoplovnih sistema tamo, američko napuštanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, koje je lako moglo biti predviđeno i pre pet godina, uvođenje 75 različitih sankcija Rusiji, koje predstavljaju niz akata ekonomskog rata … Da li je Kirbi u toku svega ovoga?“, pita se Puškov.

Izjava portparola Pentagona je usledila nakon što je ruska fregata „Admiral Gorškov“ 19. jula uspešno pogodila cilj hopersoničnom raketom „Cirkon“. Testiranje je održano u Zapolarju odakle je raketa lansirana iz Belog mora na cilj u Barencovom moru. Raketa je prešla više od 350 kilometara brzinom od sedam maha.

Kako je ranije rekao Džon Kirbi „važno je primetiti da nove ruske hipersonične rakete mogu da imaju destabilizujući efekat i da predstavljaju ozbiljne rizike“.
„Cirkon“ je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuirani aerodinamični let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere uz pomoć sopstvenog potiska motora tokom čitave rute. Ona može podjednako efikasno da pogađa ciljeve na kopnu i na vodi.

Raketa „Cirkon“ može da razvije brzinu oko devet maha, što je devet puta više od brzine zvuka i iznosi više od 10.000 kilometara na čas. Maksimalni domet rakete je hiljadu kilometara.

Vebtribun