AMERIKANCI UĆUTKALI UKRAJINCE: Ćutite dok sastanak traje

0
278

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena pozvala je ukrajinske vlasti da se uzdrže od izražavanja stava tokom pregovora između Vašingtona i Berlina o „Severnom toku 2“, piše „Politiko“, pozivajući se na sopstvene izvore.

Prema podacima medija, američki zvaničnici upozorili su Kijev da bi javna kritika sporazuma Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država o ruskom gasovodu mogla da našteti odnosima između SAD i Ukrajine.

Takođe, predstavnici Bele kuće pozvali su ukrajinske vlasti da sa američkim Kongresom ne razgovaraju o potencijalnim planovima Berlina i Vašingtona, dodaje „Politiko“.

Sagovornik medija iz Bajdenove administracije demantovao je te navode, napominjući da je situacija zapravo složenija, ali je odbio da podeli detalje razgovora između američkih zvaničnika i njihovih ukrajinskih kolega.

Podsetimo, mediji su u utorak pisali da je postignut dogovor između SAD i Nemačke o projektu gasovoda. List „Volstrit džurnal“ je, pozivajući se na sopstvene izvore, napisao da bi zemlje mogle da saopšte o dogovoru već u sredu.

Izgradnja gasovoda

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski „Olsiz“ bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.

Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama.

SAD su u maju odustale od sankcija protiv operatora gasovoda, kompanije „Nord strim AG“, njenog direktora i saradnika, ali istovremeno i dalje nameravaju da spreče puštanje gasovoda u rad.

Govoreći na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je da je polaganje prvog kraka gasovoda završeno. On je precizirao da će izgradnja drugog kraka „Severnog toka 2“ trajati još oko dva meseca.

Intermagazin