NEPRIHVATLjIVO: Patrijarh neće potpisati Temeljni ugovor koji potura Krivokapić?

0
82

Za Srpsku pravoslavnu crkvu neprihvatljiva je nova verzija Temeljnog ugovora koji je pokušao da poturi premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, potvrđeno je za crnogorski portal Borba iz vrha SPC. Oni se, kako je navedeno, neće zvanično oglašavati tim povodom.

– Za nas postoji samo jedan jedini Temeljni ugovor, koji je usaglašen sa Vladom Crne Gore pre nekoliko meseci. Nikakve druge dokumente koji se naknadno pojavljuju Crkva niti će uzimati u razmatranje niti će se njima baviti. Za SPC postoji samo jedan jedini Temeljni ugovor, a to je onaj koji je usaglašen i koji je premijer Zdravko Krivokapić, nakon velikog skandala koji je napravio u Patrijaršiji, odbio da potpiše. Nakon svega što se izdešavalo, ne našim krivicom, Temeljni ugovor više nije tema kojom ćemo se baviti – potvrđeno je u Patrijaršiji.

Krivokapić je nekoliko puta najavljivao potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, ali se to nije desilo. Najavljivao je da će posle Vaskrsa (2. maja) Temeljni ugovor biti potpisan, međutim, od toga ništa nije bilo. Krajem maja je doputovao u Beograd, ali je onda napravio skandal u Patrijaršiji, nakon čega su se od Krivokapića ogradili i patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije.

Krivokapić je zbog ovog poteza izazvao čitavu buru i ozbiljno poljuljao odnose ne samo sa SPC već i s našom državom.

Pravda