DPSM intezivira saradnju i sa SNSD-om Predsednika Dodika

0
76

Premijer Republike Srpske Radovan Višković u svojstvu zamenik-predsednika Stranke Nezavisnih Socijaldemokrata Republike Srpske i predsednik Demokratske Partije Srba u Makedoniji potpisali su protokol o saradnji čime su produžili dugogodišnju političku, kulturnu i društvenu saradnju ove dve partije.

Ovaj sporzum za cilj ima jačanje odnosa Republike Srpske i Makedonije, i jačanje saradnje između srpskog naroda u ove dve države, kroz zajedničke obrazovne, sportske i kulturne projekte.

Sporazum uključuje i osnivanje odbora za saradnju ove dve stranke, koje će na redovnim sastancima raditi na jačanju položaja srpskog naroda, ali i drugih naroda u okruženju.

Opis nije dostupan.

Isti ovakav sporazum danas je Demokratska Partija Srba u Makedoniji potpisala i sa partijom Ujedinjena Srpska.

Opis nije dostupan.

Povodom svoje posete Banja Luci i potpisivanju ova dva protokola na svojoj Fejsbuk strani oglasio se predsednik DPSM Ivan Stoilković:

Neizmerno sam srećan i ponosan što sam danas ovde u Banja Luci, u našoj drugoj matici – Republici Srpskoj, da krunišemo dugogodišnju saradnju sa Strankom nezavisnih socijaldemokrata koju predvodi politički vođa srpskog naroda zapadno od Drine, gospodin Milorad Dodik i strankom Ujedinjena Srpska koji predvodi gospodin dr Nenad Stevandić. Za našu malu stranku, Demokratsku partiju Srba u Makedoniji, ovaj vid saradnje jeste potvrda naše ispravne politike i putokaz za buduća vremena u borbi za srpske nacionalne interese u Makedoniji, ali i uopšte u državama regiona u kojima naš narod živi.

Pre nekoliko dana ponovo smo bili svedoci brutalne manipulacije nesrećnim srebreničkim žrtavama rata. Imam moralno i svako drugo pravo da komentarišem zato što sam po ovom pitanju još 2009. godine, kada je Makedonija usvajala Rezoluciju u Sobranju, jedini glasao protiv. Zbog čega? Zato što me, kao prvo, kao čoveka užasava činjenica da je neko spreman da zloupotrebljava žrtve rata i deli ih po nacionalnoj pripadnosti, spominjući jedne, srebreničke, a zaboravljajući ili nipodaštavajući bratunačke i uopšte srpske žrtve. Zaprepašćen sam što se od strane svetskih moćnika uporno prenebregava Izveštaj nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine na čijem je čelu poznati izraelski istoričar gospodin Gideon Grajf, koja je radila dve godine i objavila izveštaj koji sadrži više od 1.200 stranica autentičnih dokumenata. Izvinite, ali ako neko zna šta je genocid, onda je to gospodin Grajf, Jevrejin, pripadnik naroda nad kojim je izvršen najveći genocid u istoriji čovečanstva.

Krajnje je nepošteno takoreći 20 godina surovo manipulisati bolom bližnjih, a sve zarad kapitalizacije političke prednosti u odnosu na srpski narod u celini, kako bi mu se nametnula kolektivna odgovornost ali i reprekusije po pitanju njegovih prava i sloboda u Republici Srpskoj i državama regiona, u cilju povećanja pritiska na Srbiju za odstupanje od proklamovane državne politike po pitanju Kosova i Metohije, vojne neutralnosti i zahteva za brojne političke ustupke Republike Srpske na njenu štetu, u funkciji slabljenja pa i njenog mogućeg ukidanja.

Na žalost, posle toliko godina Srebrenica je umesto mesta tišine i nepatvorene zajedničke tuge pretvorena u vašar profesionalnih narikača, što sve više pokazuje nemoć nepricipijelne koalicije koja je očigledno na izdisaju. Pogledajte samo ko se oglašava i s kakvom ostrašćenošću učestvuje na tom vašaru i sve će vam biti jasno. A u stvari nema mira za počivše dok svađate žive i nema smiraja za žive dok razabirate počivše po nacionalnoj pripadnosti vodeći se pristupom da su jedne žrtve isplative i politički i materijalno, a one druge, srpske, višak kojeg se valja ratosiljati, od kojeg treba okrenuti glavu. Morbidno! Vreme je za razum, vreme je da Srebrenicom počnu da vladaju živi, a ne kao sada mrtvi. Stavljam se na raspolaganje u nastojanju da učinimo dane pomena mirnim i dostojanstvenim i pomognemo da se i narodi na zemlji izmire kao što su se njihovi pripadnici na nebu pred Božjim prestoljem već odavno izmirili.