RUSKI EKSPERT: Sve što rade je pogrešno, SAD će neizbežno doživeti finansijski slom

0
82

Kratkovida politika američkih vlasti, koja se odnosi na pružanje ekonomske pomoći pojedinim kompanijama, preti ozbiljnim posledicama po čitav finansijski sistem Sjedinjenih Američkih Država.
Do ovog zaključka došao je poznati ruski ekonomista Mihail Hazin komentarišući mere koje je nova američka administracija preduzela po dolasku Džozefa Bajdena na vlast.
On je detaljno govorio o velikim greškama koje Vašington čini u nadi da spasi ekonomiju zemlje, a takođe je objasnio zašto se Sjedinjene Države približavaju neizbežnom, velikom finansijskom slomu.
Mihail Hazin je pre svega ukazao na neobičnu situaciju na američkom tržištu hartija od vrednosti. Američka vlada pokušava da spasi ekonomske učinke kanališući pomoć običnim građanima i preduzećima, ali takve mere će dovesti do rizika od promene tržišta sa daljim, nekontrolisanim kolapsom.
Strategija američkog predsednika Džozefa Bajdena, usmerena na pružanje državne pomoći sektorima američke ekonomije, neće se isplatiti, već će nasuprot dovesti do neočekivanih posledica. Dakle, novac koji distribuira Vašington zaobilazi sferu industrije i proizvodnje, završavajući na finansijskim tržištima.
Ovaj pristup preti čitavom američkom finansijskom sistemu koji se može jednostavno srušiti. U tom slučaju, svi oni koji još uvek koriste dolar pretrpeće ogromne gubitke.
Nekoliko meseci nakon kolapsa, američki BDP može početi brzo da opada, a nakon nove krize može pasti za 30%“, rekao je Hazin.
Prema rečima stručnjaka, ekonomska strategija Vašingtona zapravo je postala osnovni uzrok za nastanak velike finansijske krize u zemlji, što je početak nove Velike depresije u Sjedinjenim Državama.

Vetribun