Kremlj upozorava: Situacija u Avganistanu se destabilizuje

0
46

Situacija u Avganistanu, odakle se povlače američke trupe i njihovi saveznici, ne razvija se na najbolji način, situacija se destabilizuje, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Što se tiče dodatnog kontingenta, ne mogu vam reći. Naravno, kako se situacija bude razvijala, a vidimo, nažalost, da se ne razvija na najbolji način, shodno tome, naši vojni graničari doneće potrebne odluke“, odgovorio je Peskov novinarima na pitanje da li Rusija planira da pošalje dodatni kontingent u Tadžikistan na granici sa Avganistanom.

„Sve u svemu, već smo mnogo puta rekli i ponovili da je, naravno, posle povlačenja Amerikanaca i njihovih saveznika iz Avganistana razvoj situacije u ovoj zemlji stvar naše pojačane zabrinutosti. Mi vrlo pažljivo posmatramo i konstatujemo da, na žalost, dolazi do destabilizacije“, ocenio je portparol Kremlja situaciju u tom regionu.

Na pitanje novinara da li Moskva planira da uvede vojni kontingent u Avganistan, Peskov je odgovorio da se o tome ne razgovara sa avganistanskim vlastima.

Očekuje se da Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici povuku svoje trupe iz Avganistana do 11. septembra ove godine. Povlačenje trupa odvija se u svetlu aktiviranja pobunjenika talibanskog pokreta u Avganistanu (zabranjen u Ruskoj Federaciji). Od maja oni sprovode veliku ofanzivu i često potiskuju vladine snage.

Poslednje američke snage otišle su iz vazduhoplovne baze Bagram u Avganistanu 2. jula. Međutim, portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs poručio je da nije istina da SAD nameravaju da napuste Avganistan uprkos povlačenju trupa iz te zemlje.

Sputnik